brinu ih brojni migranti

Slovenija postavlja novu žilet žicu na granici s Hrvatskom

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 28.08.2018 14:20
  • Objavljeno 28.08.2018 u 14:20
Žilet žica

Žilet žica

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Slovenija će idućih tjedana postaviti nekoliko kilometara nove žičane ograde uz rijeku Kupu, na kritičnom dijelu granice prema Hrvatskoj gdje je zadnjih mjeseci uočen povećani dolazak ilegalnih migranata, objavila je u utorak slovenska televizijska postaja POP-TV

Slovenija je od 2015. na granici s Hrvatskom postavila 176 kilometarra žičanih prepreka, od čega 20-tak kilometara na rijeci Kupi.

Ministarstvo unutarnjih poslova nedavno je najavilo 'oštrije mjere' od jeseni, jer se broj ilegalnih migranata znatno povećao u odnosu na prošlu godinu, oko tisuću mjesečno.

Pala je odluka...Idućih tjedana uz Kupu u pokrajini Bela krajina na području sela Preloke i Učakovci postavit će se nove žičane prepreke, objavila je televizija u prilogu o ilegalnim migracijama.

Stanovnici tog područja koje se promovira kao zelena i sigurna destinacija, poznata po kampovima, ugostiteljstvu i dobrim vinima, skeptični su.

  • +11
  • +8

Na graničnom prijelazu Lucija-Brezovica održan prosvjed protiv žilet žice na granici

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Uz Kupu je već postavljeno 20-tak kilometara ograde, ali oni koji se čvrsto odlučuju za ilegalni ulazak svejedno mogu ući na dijelovima gdje žice nema, ali i ući preko ili ispod žice koja nagrđuje krajolik', rekao je jedan sugovornik.

Vlada je potvrdila da će 'idućih tjedana' doći do postavljanja nove žice i obnove stare panelne ograde, ali u ministarstvu unutarnjih poslova odbijaju reći kad će se i gdje to točno dogoditi, prenosi televizija i dodaje da se radi o signalu da Slovenija neće dopuštati ilegalne migracije u Schengenski prostor.

Odlazeća vlada Mire Cerara je krajem 2015. počela postavljati prepreke zbog zaustavljanja velikog migrantskog vala u Europu. Od Mađarske, koja je također postavila prepreke na granici, tada je kupila 120 kilometara bodljikave žice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!