SINIŠA KOVAČIĆ

'Tko preuzme HRT s manjom pristojbom morat će dijeliti otkaze'

15.09.2016 u 12:32

Bionic
Reading

Tko će voditi HRT nakon 1. listopada kada istječe mandat v. d.-a glavnog ravnatelja Siniše Kovačića, pitanje je na koje još nema odgovara. Naime, Kovačiću je Vladinom Uredbom produljen mandat za 26 dana jer mu je šestomjesečni mandat vršitelja dužnosti bio istekao 5. rujna. Nova vlada još nije formirana, a Sabor do konca rujna neće stići raspisati novi natječaj i izabrati novog šefa Prisavlja

'Tko će preuzeti HRT nakon isteka roka pravno je pitanje, a ja se u pravna pitanja neću miješati', kazao je Kovačić.

Upitan hoće li se javiti na novi natječaj kada bude raspisan, dodao je da je to hipotetsko i daleko pitanje. Na novinarsku opasku kako to nije baš tako daleko da se ne bi mogao dati decidiran odgovor, naveo je da sve ovisi o tome kako će se nova vlast postaviti prema HRT-u kao instituciji i prije svega prema veličini pristojbe.

'Njena visina bit će, pretpostavljam, jedini kriterij prema kojem će eventualni kandidati određivati hoće li se javiti na natječaj. Jer onaj tko preuzme tu odgovornost morat će dijeliti otkaze. HRT nije kuća koja samo emitira program, ona je hranidbeni lanac. Od ljudi koji od nje direktno žive preko onih koji od pristojbe dobivaju svoj udio, poput Fonda za pluralizam, pa nadalje', istaknuo je Kovačić.

Podsjetimo, iako je HDZ inzistirao na tome da se Kovačiću mandat produlji za još šest mjeseci, protiv te odluke bio je Most koji je ujedno najavio da će HRT-u smanjiti pristojbu.