GRČIČ O FONDOVIMA EU-A

Tko nije bio spreman jučer, danas bi mu već moglo biti kasno

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 03.05.2012 20:26
  • Objavljeno 03.05.2012 u 20:03
Prosvjed zaposlenika Vjesnika ispred zgrade Vlade (8) - Branko Grčić

Prosvjed zaposlenika Vjesnika ispred zgrade Vlade (8) - Branko Grčić

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar/CROPIX

Hrvatska nedovoljno koristi fondove EU-a i krajnje je vrijeme za pripremu projekata za strukturne fondove EU-a, upozorio je u Varaždinu Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja

Varaždinska županija, koju je Grčić obišao u pratnji saborskog zastupnika Marija Habeka, jedna je od sredina u kojoj se znaju voditi projekti i koristiti sredstva EU, što nije slučaj u nekim drugim dijelovima Hrvatske.

'Nažalost, podaci govore da smo IPA program iskoristili oko 40 posto, a isplaćeno je samo pola toga novca. Upravo zbog toga htjeli bismo idućih godinu dana napraviti veliki iskorak u pripremi projekata. Obilazeći Lepoglavu i Ivanec vidio sam da tu ima dosta pripremljenih projekata, što me veseli posebno jer dogodine ulazimo u EU i otvara nam se mogućnost korištenja strukturnih fondova', rekao je Grčić ispred varaždinskog FOI- a gdje je upoznat s projektom izgradnje kampusa uz pomoć sredstava EU-a.

Imajući u vidu aktualne (ne)prilike, potpredsjednik Vlade apelirao je na strpljenje do druge polovice 2013. godine kada ćemo moći koristiti značajan iznos sredstava iz strukturnih fondova EU, i to za vrlo široki spektar projekata.

'Prije svega, riječ je o komunalnim projektima kao što su uređenja cesta, vodovodnih sustava, kanalizacije, pročistača i zbrinjavanje otpada koje je prioritet, pa stoga treba krenuti u njihovu pripremu. No, da bismo mogli povući novac koji će biti na raspolaganju, treba imati kompletnu dokumentaciju čija priprema ne traje ispod godinu i pol do dvije godine. Dakle, moramo, odnosno morali smo još jučer krenuti u pripremu dokumentacije. Istine radi, to je u mnogim županijama i počelo', naglasio je Grčić.

Osim o projektima koje može pomoći Ministarstvo regionalnog razvoja, kako je dodao, tijekom susreta s gradonačelnicima bilo je riječi i o trenutnoj gospodarskoj situaciji i problemima muče lokalnu samoupravu i poduzetnike.

'Kriza nije nikoga ostavila netaknutim jer već tri godine imamo gospodarski pad. Ova vlada stoga želi stvoriti novi, povoljniji okvir da se hrvatsko gospodarstvo konačno pokrene i probudi, da privatni sektor dobije šansu. Uz razvojne infrastrukturne projekte, kao poluge za to osmislili smo porezne olakšice i nove modele poticanja poduzetništva. Naravno, nedostaje nam ono na što možemo teško utjecati, a to je malo optimizma u okruženju, odnosno EU-u gdje ćemo biti kroz godinu dana. Opravak u EU-u sigurno će značiti i brži oporavak Hrvatske', ustvrdio je Grčić te podsjetio da je njegovo ministarstvo nedavno predstavilo plan za ovu godinu koji obuhvaća 200 infrastrukturnih projekata u vrijednosti većoj od milijardu kuna, od čega bi ove godine trebalo biti isplaćeno više od 500 milijuna kuna.

191063,190658,190597,184678

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi