BJELIŠ O BUNTOVNICIMA S FILOZOFSKOG

'Tko nema ime i prezime, nije akademski građanin'

16.06.2010 u 12:51

Bionic
Reading

'Tko nema imena i prezimena, odustaje od toga da je akademski građanin', rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš pozivajući prosvjednike s Filozofskog fakulteta da se identificiraju kako bi zajedno sa Senatom Sveučilišta sjeli za stol i razgovarali o školarinama

Nakon što su prosvjednici 8. lipnja upali na sjednicu Senata i prekinuli je, rektor je osudio taj čin, što je u nastavku prekinute sjednice jučer učinio i Etički savjet Sveučilišta te Senat. 'To je diverzija, napad sveučilišnih tijela. Oni nemaju svoje predstavnike i ne identificiraju se. Tvrde da su njihove metode legalne. Ja mislim da nisu', oštar je bio Bjeliš.

Na nastavljenoj sjednici Senata raspravljalo se o financijskoj situaciji na Sveučilištu koja je daleko od idealne. Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još nije isplatilo Sveučilištu iznos za školarine za uskoro prošlu akademsku godinu. Što je još gore, nisu isplaćena ni sredstva za vanjske suradnike koji od početka prvog semestra nisu dobili ni kune za svoj rad na fakultetima. To predstavlja najveći problem na Muzičkoj akademiji, gdje većina profesora nije zaposlena, već su vanjski suradnici jer se nastava održava jedan na jedan.

'Situacija je kritična. Napravit ćemo sve da s Ministarstvom nađemo način na koji ćemo izaći iz ove nezavidne situacije. Na Muzičkoj akademiji moglo bi biti upitno održavanje nastave. Ti ljudi žive od tih honorara', pojasnio je Bjeliš.

Istaknuo je da je na jučerašnjoj sjednici raspravljano i o Međunarodnoj ljetnoj školi bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darka Tipurića, koji je zbog toga i smijenjen. 'Tražit ću od tijela Ekonomskog fakulteta da etički i stegovno istraže sve postupke', rekao je rektor.

Bjeliš je izvijestio novinare i o sastanku s ravnateljem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Damirom Sirovatkom. S obzirom na to da je više od četiri tisuće osoba koje nisu u sustavu srednjoškolskog obrazovanja, već žele naknadno upisati fakultet, pisalo državnu maturu u prostorima pojedinih fakulteta, Bjeliš je rekao da je to opterećivalo kapacitete Sveučilišta.

Takva bi situacija sljedeće godine trebala biti izbjegnuta s obzirom na to da će provedba ispita državne mature biti u kraćem vremenskom razdoblju.