POHLEPNI ZASTUPNICI

Tko kupuje Guccijeve torbice na račun građana?

Gucci 7

Gucci 7

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zastupnici u pokrajinskom parlamentu talijanskog Lazija zacijelo su najbolje plaćeni na svijetu. Pa ipak, mjesečne plaće od oko 52.000 eura očito im nisu bile dovoljne za kupnju luksuznih torbica, za večere, šampanjac. Italija mora štedjeti. Njezini građani plaćaju veće poreze, a prisiljeni su i raditi dulje nego ranije

Mjere štednje primjećuju se posvuda i osjećaju ih svi – ili barem, gotovo svi. Naime, i ovdje postoje iznimke. Zastupnici u parlamentu pokrajine Lazio do sada krizu na vlastitom džepu nisu ni najmanje osjećali. Naprotiv, kamenice i šampanjac, kostimirane zabave i još štošta drugog, do sada su takoreći bili dio njihove svakodnevice. Troškove su, i ne znajući, snosili porezni obveznici i to usprkos činjenici da su si zastupnici životni stil kao u vrijeme Starog Rima zapravo mogli priuštiti i od vlastitih mjesečnih plaća.

'Što reći o osobi koja mjesečno zarađuje 52.000 eura neto, a u supermarketu kupuje namirnice za oko 8.000 eura na račun stranke, odnosno, poreznih obveznika?' pita se Pietro Senaldi, novinar lista Libero. Njegove se riječi odnose na Franca Fiorita, bivšeg predsjednika kluba zastupnika Berlusconijeve stranke Popolo della liberta (Narod slobode) u pokrajinskom parlamentu Lacija.

'Nisam nikada uzeo niti jednu jedinu liru'

Fioritova mjesečna plaća doista je iznosila oko 52.000 eura. Toliko je, naime, iznosio zbroj mjesečnih dohodaka za razne funkcije koje je obavljao, dodatke i novac koji je primao iz raznih zaklada. Već je to zapravo samo po sebi nevjerojatan skandal. No da nije bio još pohlepniji, vjerojatno je tako mogao živjeti još dulje. Međutim, Fiorito je nekretnine, automobile i još koješta drugo kupovao od novca namijenjenog svojoj stranci. Posljedica je da sada više ne prima spomenutih 52.000 eura, da više ne obavlja funkciju predsjednika zastupničkog kluba svoje stranke i da se sada njegovim slučajem bavi državno odvjetništvo. No 'Batman', kako ga nazivaju u Rimu, ne strepi od budućnosti, a ni od vrlo moguće kazne zatvora. Naprotiv.

'Nikada od stranke nisam uzeo ni jednu jedinu liru. Novac koji mi je bio povjeren nisam pronevjerio, već sam ga koristio za ono za što je bio planiran. To sam već i uspio dokazati policiji i više o tome ne želim govoriti. Možda je netko drugi po ovom pitanju učinio neku glupost, no ja zasigurno – ne', tvrdi Fiorito. Tijekom istrage je, naime, izašlo na vidjelo kako svakom zastupniku neke stranke slobodno na raspolaganju stoji oko 100.000 eura – 'za održavanje dobrih odnosa između birača i zastupnika'. U tom smislu, policija je pronašla račune za šampanjce i skupe torbice marke Gucci. Polovica ovih računa je osim toga bila krivotvorena.

Predsjednica navodno ni o čemu nema pojma

Predsjednica Parlamenta u Laziju Renata Polverini, doduše je znala o postojanju ovog sustava, no za sada se još uvijek pravi kao da ni o čemu nema pojma. Na jednom od posljednjih zasjedanja ovog tijela, prije nekoliko dana, u svom obraćanju zastupnicima od njih je zatražila – 'novi početak'. 'Ako brzo i odlučno ne reagiramo, nezadovoljstvo birača našom politikom postat će toliko jako da ih više nećemo moći predstavljati. Stoga apeliram i tražim od svakog od vas da dobro razmisli o tome što ćemo sljedećih dana reći i što ćemo činiti', rekla je Polverini.

Prvi korak je u međuvremenu već učinjen: novčana primanja u pokrajinskim parlamentima već su smanjena za polovicu. No prema mišljenju Senaldija, to nije dovoljno, a u osnovi čak ni ne rješava problem. 'Političke stranke u Italiji se doslovno zasipa novcem poreznih obveznika. One godišnje dobivaju oko 200 milijuna eura, a da nemaju nikakve izdatke! Sasvim je jasno da zastupnici tada lako dolaze na ideje da, primjerice, odu u neki skupi restoran u pratnji ljubavnice. Novac im stoji na raspolaganju, nadohvat ruke bez da išta moraju učiniti. Osim toga, oni moraju potrošiti taj novac, inače sljedeće godine neće dobiti novi', kazao je Senaldi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi