RAZGOVORI U SABORU

Tko još osim Željke Markić želi u Programsko vijeće HRT-a?

30.01.2017 u 13:06

Bionic
Reading

Saborski Odbor za medije ovoga će tjedna razgovarati s osam, odnosno devet kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a te 31 kandidatom za pet članova Programskog vijeća HRT-a, nakon čega će svoje prijedloge dostaviti Hrvatskom saboru koji će u konačnici imenovati novog glavnog ravnatelja i izabrati članove Programskog vijeća

Članovi Odbora u četvrtak će 'propitivati' sadašnjeg vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Blagu Markotu, bivšu v.d. ravnateljice Produkcije HRT-a Sanju Ivančin, bivšeg glavnog ekonomista HRT-a Antu Rončevića, bivšeg v.d. glavnog urednika HTV-a 3 Krešimira Čokolića, nekadašnjeg šefa HRT-ove tehnologije Kazimira Bačića.

Kao kandidati za glavnog ravnatelja pred Odborom će se pojaviti i bivša direktorica prodaje na HRT-u Mirela Despot, povjesničar Josip Jurčević, bivši HRT-ovac Ante Sarjanović. Hoće li Odbor razgovarati i s Ivicom Zadrom, čiju je kandidaturu Nadzorni odbor HRT-a proglasio nevaljanom jer nije dokazao 10 godina radnog iskustva, u Saboru se u ponedjeljak nije moglo saznati.

Nakon što obavi planirane razgovore, Odbor će Saboru predložiti imenovanje glavnog ravnatelja na mandat od pet godina, Saboru za to treba većina glasova svih zastupnika, dakle njih 76. Srijedu je, pak, Odbor rezervirao sa razgovore s 31 kandidatom za pet članova Programskog vijeća HRT-a.

Povjesničar Ivica Lučić, kritičar, esejist i bivši ravnatelj Leksikografskog zavoda 'Miroslav Krleža' Vlaho Bogišić, bivša ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić, poduzetnica i aktivistica Željka Markić, sveučilišni profesori Gordan Črpić, Tena Perišin, Đorđe Obradović, novinari Josip Jović, Tomislav Radić, Milivoj Pašiček, Silva Celebrini, neki su od kandidata koji su se javili na javni poziv što ga je raspisao Odbor.

Listu kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete Odbor će proslijediti Saboru, koji će pojedinačno glasovati o svim predloženim kandidatima. Programsko vijeće HRT-a ima 11 članova, od kojih devet bira i razrješuje Sabor, a dvoje su zaposlenici HRT-a.

U listopadu prošle godine četverodišnji mandati istekli su Josipu Jeliću, Sanji Ravlić, Zoranu Šangutu, Bruni Kragiću i Arsenu Oremoviću, pa se sada traži pet novih članova.