RAZAPETI POVJERENIK

Tko je 'Voldemort proširenja EU-a' u kojeg su uprte oči zapadnog Balkana? Evo što su o njemu rekli bivši suradnici

08.10.2021 u 10:07

Bionic
Reading

Nije tajna to da Mađarska favorizira Srbiju u procesu proširenja Europske unije na zapadni Balkan. To je jasno dao do znanja i mađarski premijer Viktor Orban, financirajući ljetos reklame po medijima EU-a za što hitnije priključenje Srbije europskoj obitelji. No kap koja je prelila čašu stiže od Orbanova bliskog suradnika Olivera Varhelyija, europskog povjerenika za proširenje kojeg je razapeo utjecajni Politico

Unatoč činjenici da Beograd nije napredovao, a ponegdje je čak i nazadovao u ispunjavanju kriterija EU-a, najbliži suradnici povjerenika Varhelyija pokušali su izbrisati ili razvodniti kritike u službenim dokumentima o demokratskim nedostatcima u Srbiji, piše Politico. Dvojica dužnosnika Komisije kažu da je Varhelyijev kabinet nadogradio procjenu Srbije u ovogodišnjem nacrtu izvješća o proširenju kako bi dao pozitivniji pogled na pitanja vladavine prava u toj zemlji.

Ujedno, navodi se da je kabinet povjerenika za proširenje EU-a u izvješću o napretku Turske precrtao rečenicu u kojoj se kaže da je 'povećana kampanja govora mržnje i kleveta vladinih dužnosnika i medija protiv LGBTI zajednice'.

Na zgražanje mnogih naišao je i Varhelyijev prijedlog da se razdvoji proces za Albaniju i Sjevernu Makedoniju - obje zemlje ispunile su sve kriterije za početak pregovora, ali su ostavljene u čekaonici - tako da se otvore pregovori s Tiranom, a Skopje ostavi na čekanju. Poznato je to da Orban podržava nacionalno-konzervativnu oporbu u Makedoniji te da je bivši premijer Nikola Grueski, osuđen za korupciju, dobio azil u Budimpešti.

Mnogi su se sjetili i da je uoči preuzimanja dužnosti, na saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta, Varhelyi najavio da će učiniti sve da Albanija i Sjeverna Makedonija 'što je prije moguće' otvore pristupne pregovore. Nakon tog saslušanja, na inicijativu socijaldemokrata i liberala, odlučeno je da će Varhelyi morati odgovoriti na dodatna pisana pitanja o (ne)ovisnosti od Budimpešte prije nego što dobije zeleno svjetlo dok je Europska pučka stranka ocijenila da je on primjeren kandidat za resor za koji je predložen. Orban je njegovo imenovanje pak okarakterizirao kao 'najveći diplomatski uspjeh' Mađarske u posljednjem desetljeću.

  • +25
Oliver Varhelyi Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Iz razgovora s nizom Varhelyijevih kolega u Bruxellesu Politico izdvaja dvije izjave: jedan dužnosnik Europske komisije ustvrdio je da povjerenik za proširenje 'podriva vjerodostojnost Komisije u očima partnera i država članica' dok ga je drugi nazvao 'Voldemortom proširenja EU-a'. Lord Voldemort je, podsjetimo, zli čarobnjak i najveći negativac u romanima o Harryju Potteru.

Deutsche Welle podsjeća da se predsjednica Komisije Ursula von der Leyen našla pod mnoštvom kritika zbog toga što je sektor proširenja dala Mađarskoj, dakle 'Orbanu u ruke', imajući u vidu dugogodišnji sukob njegove vlade i Bruxellesa oko fundamentalnih pitanja, kao što su vladavina prava i demokracija. Bojazan europarlamentaraca da će se Varhelyi 'više rukovoditi politikom Mađarske, nego EU-a' dobila je sasvim novu dimenziju nakon što je Varhelyi na službenom Twitter profilu retvitao, pa zatim izbrisao euroskeptičnu poruku talijanske neofašističke stranke Braća Italije.

'Pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu'

Njemačka Zaklada Heinrich Böll predstavila je Varhelyija, bivšeg mađarskog veleposlanika u Uniji, kao 'pogrešnog čovjeka na pogrešnom mjestu', problematizirajući u kontekstu proširenja Unije ne samo 'tople odnose' Moskve i Budimpešte, već i neke odrednice iz osobnog portfolija novog europskog povjerenika. Varhelyi je, primjerice, na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) osobno uložio veto na sporazum između EU-a i Arapske lige. Isto je učinio sa sporazumom između EU-a i afričkih zemalja u travnju 2019., što su njemački i francuski veleposlanici nazvali 'uobičajenim nastojanjem Mađarske da potkopa pitanje od kolektivne važnosti za EU'.

  • +6
Ursula von der Leyen u Sarajevu Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Prema službenoj biografiji, Varhelyi je rođen 22. ožujka 1972. u mađarskom Szegedu, nadomak granice sa Srbijom i Rumunjskom. Oženjen je i otac triju kćeri. U rodnom gradu diplomirao je pravne znanosti i otišao na daljnje školovanje u Dansku te je na sveučilištu Aalborg stekao magisterij iz europskog prava. Po povratku u domovinu karijeru je započeo u ministarstvu industrije i trgovine, a potom je radio na visokim dužnostima u ministarstvima vanjskih poslova te pravosuđa.

Zanimljivo, portal Politico pisao je još 2019., propitujući kvalifikacije Varhelyija za visoku funkciju povjerenika EU-a, o nekim njegovim negativnim osobinama.

Jedan bivši mađarski dužnosnik kazao je da Varhelyi sa svojim podčinjenima razgovara na 'nevjerojatno nepristojan' način, što uključuje psovanje, deranje i stvaranje atmosfere 'emocionalnog terora' za neke državne službenike.

Drugi bivši dužnosnik u Mađarskoj kazao je da tadašnji veleposlanik Varhelyi ima sklonost vikanju i psovanju na djelatnike Stalnog predstavništva Mađarske pri Uniji te da 'ima apetit za to da ih ponižava'.

Iako je atmosfera u tom diplomatskom predstavništvu općenito govoreći bila dobra, '30 minuta provedenih s njim, ovisno o njegovu raspoloženju, može biti veoma gadno'.

I treći izvor portala Politico imao je slična iskustva. Opisao je Varhelyija kao 'okrutnog' diplomata s reputacijom 'traženja' konflikata, pa i među svojim mađarskim kolegama, dok je četvrti bivši mađarski dužnosnik tek izjavio da on 'nije laka osoba'.

Međutim jedan tada aktualni mađarski dužnosnik odbacio je optužbe na račun Varhelyijevog odnosa kao 'pretjerane' te je ustvrdio da dugogodišnji diplomat ne psuje na svoje podčinjene.