JEDINI KANDIDAT

Tko je Vlatko Previšić, novi dekan Filozofskog?

30.10.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Fakultetsko vijeće Filozofskoga fakulteta izabralo je prof. dr. sc. Vlatka Previšića s Odsjeka za pedagogiju za novog dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nakon odlaska prof. dr. sc. Damira Borasa na dužnost rektora

Kada je u rujnu Boras izabran za rektora, na natječaj za dekana Filozofskog fakulteta prijavio se tek jedan kandidat, pedagog Previšić. No kako bi postao dekanom, Previšić je morao dobiti više od polovine ukupnih glasova Vijeća koje se sastoji od 85 osoba, ali i potvrdu rektora.

Previšić je rođen 20. listopada 1945. u Cerni kraj Županje. Srednju Učiteljsku školu pohađao i maturirao u Petrinji 1964.

Studirao je pedagogiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao student dobio je Rektorovu nagradu za odličan studij 1971. Radio je kao učitelj u osnovnoj školi u Gradištu kraj Županje od 1964. do 1968.

Pohađao je i poslijediplomski studij informatike na Sveučilištu u Zagrebu.

Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu disertacijom: Mogućnosti, pretpostavke i realizacija stvaralaštva u slobodnim aktivnostima učenika 1984.

Od 1973. neprekidno je četrdeset i jednu godinu djelatnik Filozofskog fakulteta u svim statusima (asistent, znanstveni asistent, docent, izvanredni profesor, redoviti profesor te redoviti profesor u trajnom zvanju).

Višegodišnji je voditelj Katedre za sistematsku pedagogiju, a odnedavna Katedre za didaktiku na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.