DEMOKRŠĆANSKI KLUB

Tko je sve u političkoj obitelji EPP-a s HDZ-om i Vučićem

18.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Ulazak Srpske narodne stranke (SNS) Aleksandra Vučića kao pridruženog člana u 'političku obitelj Europske pučke stranke' (EPP), kako je voli nazivati hrvatski predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, nije najbolje sjeo HDZ-u jer su se našli na meti kritika da su u društvu s umivenim četnicima

Tek je kratko primanje SNS-a u EPP komentirao politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier kazavši da status svake stranke u EPP-u korespondira sa statusom zemlje iz koje dolazi, dakle status pridruženog člana korespondira sa statusom Srbije kao zemlje kandidatkinje. SNS je trebao biti primljen još u rujnu, ali kako se taj datum nezgodno poklopio s predizbornom kampanjom u Hrvatskoj, u javnosti se spekuliralo o tome da je HDZ uspio isposlovati u EPP-u da se to za njega prilično nezgodno događanje odgodi za neka 'sretnija' vremena.

Europska pučka stranka najmoćnija je politička frakcija u Europskom parlamentu, a također ima najveću zastupljenost unutar Europske komisije i pripada joj i Kršćanska socijalna narodna stranka predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera. Glavnu riječ u njoj vode najveći i najodgovorniji za sudbinu Europe, CDU Angele Merkel, francuski Republikanci te Forza Italia živopisnog talijanskog tajkuna i bivšeg premijera Silvija Berlusconija

Članstvo EPP-a prelazi granice Europske unije, pa se u okrilju 'političke obitelji' nalaze i stranke iz zemalja koje su daleko od primanja u Europsku uniju, poput Bjeloruskog narodnog fronta ili čak triju armenskih stranaka, doduše u statusu promatrača.

Europska stranačka pripadnost hrvatskih eurozastupnika izvan EPP-a

Spomenimo i da je SDP na europskoj razini član Stranke europskih socijalista (PES) koja je u europskom parlamentu dio frakcije progresivni savez europskih socijalista i demokrata gdje su svoje mjesto, naravno, pronašli i eurozastupnici te stranke Biljana Borzan i Tonino Picula. Ruža Tomašić, predsjednica Hrvatske konzervativne stranke, je u klubu Europski konzervativci i reformisti koje predvode naravno britanski konzervativci, bivši orahovac, a danas nezavisni eurozastupnik Davor Škrlec je u Klubu zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza dok Ivan Jakovčić (IDS) i Jozo Radoš (HNS) pripadaju Savezu liberala i demokrata za Europu.


Osim HDZ-a, član EPP-a iz Hrvatske još je HSS, a iz bližeg susjedstva članica EPP-a je Slovenska demokratska stranka 'vječnoga' Janeza Janše te Nova Slovenija i Slovenska ljudska stranka. Unutar EPP-a djeluju čak tri HDZ-a. Osim onog iz Hrvatske, u njemu su dva bosanskohercegovačka - HDZ BiH i HDZ 1990 - također sa statusom promatrača, kao i najmoćnija bošnjačka politička opcija, Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića, te Partija demokratskog progresa srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića.  Makedonski VMRO-DPMNE ima status pridruženog člana dok iz Crne Gore, koja u svom parlamentu nakon novih izbora ima pet socijaldemokratskih ili socijalističkih stranaka, nema nikoga u europskom demokršćanskom klubu.

Iz Srbije je u EPP kao pridruženi član prije SNS-a primljen njegov koalicijski partner, Savez vojvođanskih Mađara. Izdvojimo i to da su u EPP-u još Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana, Partido Popular španjolskog premijera Mariana Rajoya te grčka Nova demokracija. Od svih zemalja Europske unije, EPP nema članicu samo iz Velike Britanije.