S FAKSA U FOTELJU

Tko je profesorske klupe zamrznuo, a tko radi u fušu

17.10.2016 u 06:30

Bionic
Reading

Najpoznatiji slučaj 'zamrzavanja radnog mjesta na fakultetu' za vrijeme trajanja mandata onaj je Ive Josipovića. No niz je političara koji po preuzimanju mandata stavljaju u mirovanje svoje angažmane u visokoškolskim ustanovama. Ministri svoja profesorska radna mjesta uglavnom zamrzavaju, a saborski zastupnici uglavnom rade oba posla, no za jednu plaću

Kada je postao predsjednik, Ivo Josipović zamrznuo je svoj status na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Isto mjesto čekalo ga je kada je prošle godine izgubio u utrci za drugi mandat na Pantovčaku.

Među imenima kojima se kalkulira kao budućim ministrima u Vladi HDZ-a i Mosta je i Slaven Dobrović. On je ministar bio i u prošloj Vladi, a svoj je status na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, gdje je na čelu Katedre za inženjerstvo vode i okoliša, zamrznuo, što su nam na fakultetu i potvrdili.

Istu je stvar napravila i nekadašnja ministrica Vesna Pusić koja je radila na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Novi ministar gospodarstva trebao bi, prema pisanju medija, postati Goran Marić ili Tomislav Ćorić. Obojica rade kao docenti, Marić na Pravnom, Ćorić na Ekonomskom fakultetu. Onaj koji od njih dvojice zasjedne u tu fotelju također će morati zamrznuti fakultetski angažman. Slično se piše i Milanu Kujundžiću koji se spominje kao budući ministar zdravstva. On je pak izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoj status je zamrznuo i guverner HNB-a. 'Prof. dr. sc. Borisu Vujčiću tijekom obnašanja dužnosti guvernera HNB-a miruju sva prava iz radnog odnosa na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu', kazali su za tportal na tom fakultetu.

'Prema Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, oni se imaju pravo vratiti na prethodno radno mjesto ako je tako dogovoreno s poslodavcem. Oni koji obavljaju edukativnu djelatnost mogu staviti radno mjesto u mirovanje', objasnila je za tportal predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa pak jasno kaže kako dužnosnik za vrijeme obnašanja javne dužnosti na koju je izabran ne smije obnašati drugu javnu dužnost. No ako je riječ o znanstvenoj, istraživačkoj, edukacijskoj djelatnosti, dužnosnicima je to dopušteno paralelno raditi tijekom javnog mandata.

Za takve tzv. fuševe ne moraju ni tražiti mišljenje Povjerenstva, no te prihode uredno moraju prijaviti u imovinskoj kartici.

'Mi smo imali brojne dužnosnike, uglavnom je riječ o pomoćnicima ministara koji su to obavljali. Imate pojedine kategorije dužnosnika za koje su propisana posebna pravila, zastupnici u Saboru, recimo. Kod njih je malo drukčije definirano', napominje Orešković.


Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor omogućuje zastupnicima da sudjeluju u radu Sabora, ali da u isto vrijeme ostaju profesori na fakultetima. No dvije plaće u tom slučaju ne mogu primati. 'Ako netko radi na fakultetu, a ima plaću veću od saborske, nema pravo na drugu. No ako na fakultetu ima plaću manju od saborske, onda ima pravo na isplatu razlike', napominje Orešković.

Među takvim je i saborski zastupnik iz SDSS-a Milorad Pupovac. On je izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Katedri za primijenjenu lingvistiku. 'Radim i jedan i drugi posao samo u smanjenom obujmu. Osnovna plaća mi je na fakultetu pa pretpostavljam da dobivam razliku u plaći', kaže nam Pupovac.

Zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman koji je bio redoviti profesor na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta, plaću je dobivao u Saboru, a na fakultetu, kaže za tportal, radio je za badava. No od ove jeseni posvetit će se samo Saboru jer od listopada više 'nije na fakultetu'.

Orešković nam kaže kako su dužnosnici dosta oprezni po pitanju dvostrukog angažmana te da traže mišljenje Povjerenstva i kada je situacija jasna. Tako je i predsjednik Sabora u prošlom sazivuŽeljko Reiner, koji je redovni profesor na Medicinskom fakultetu, tražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa smije li uz saborski posao raditi na fakultetu i u KBC-u Zagreb.

'Dosta traže mišljenje, više je to stvar opreza i možda neupućenosti', zaključuje Orešković.

Među novim saborskim zastupnicima koji će u saborske klupe sjesti u petak kada će se održati konstituirajuća sjednica, a u isto vrijeme grijati nastavničke klupe na fakultetima, uz Pupovca je i HDZ-ov Drago Prgomet koji je Pročelnik katedre za otorinolaringologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na fakultetu od novih saborskih zastupnika predaje i Branko Grčić koji je redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Splitu, Romana Jerković koja je profesorica na Zavodu za anatomiju riječkog Medicinskog fakulteta, Ivan Lovrinović redoviti je profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te Mostov Robert Podolnjak koji je izvanredni profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

U Saboru će sjediti i SDP-ov Bojan Glavašević koji radi kao asistent na Katedri za opću lingvistiku na Filozofskom fakultetu, no status mu je, kako otkrivaju mrežne stranice tog fakulteta, u mirovanju.