VLAHO OREPIĆ

Tko je novi 'prvi pendrek Hrvatske', osobni izbor Bože Petrova

26.01.2016 u 06:57

Bionic
Reading

Ministar zbog čijeg imena su se gotovo raspali pregovori o sastavljanju nove Vlade, onaj čije se ime tajilo do posljednjeg trenutka i po svemu sudeći jedini koji je bio osobni odabir Bože Petrova, novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u svojim rodnim Pločama naišao je na neobične reakcije. Hvale ga lokalni SDP-ovci dok HDZ-ovci - koji vladaju gradom, Lukom Ploče i nalazili su se na suprotnoj strani barikada kada se odlučivalo o gradnji termoelektrane protiv koje se Orepić borio - mahom šute ili panično bježe od izjašnjavanja

Osim kućnog prijateljstva s Petrovom, jedna od najvažnijih Orepićevih kvalifikacija bilo je upravo protivljenje termoelektrani, što je protumačeno kao izraz aktivizma i borbe za javno dobro, ali ujedno i građanske hrabrosti. On je, navodno, obećavajuću vojnu karijeru prekinuo upravo kako bi se angažirao u udruzi Škanj i blokirao projekt koji je mogao ozbiljno ugroziti kompletnu dolinu Neretve.

Glavni zagovornik s druge strane bio je direktor tvrtke Luka Ploče energija d.o.o. Josip Jurčević, bivši obavještajac SOA-e kojega se vezivalo uz HDZ-ovog tajnika Milijana Brkića, a igrom sudbine velik dio obavještajnog aparata od prošlog petka prešao je upravo u Orepićeve ruke.

Dosta neobičan izbor za ministra unutarnjih poslova kuloari su povezali s vidljivim padom Brkićevog utjecaja u HDZ-u, ali i otvorenom željom Mosta da kontrolira najveći dio represivnog aparata.

Zvuči nevjerojatno, ali iz dostupnih biografija nije poznato gdje je Vlaho Orepić (48) rođen: spominju se Konavle, Ploče i Čapljina. Niti u službenoj biografiji na stranici Vlade ne stoji taj podatak. Osnovnu školu završio je u Pločama, srednju u Splitu, a u Dubrovniku je diplomirao na Pomorskom fakultetu i stekao zvanje inženjera pomorskog prometa, smjer nautika. Završio je i Kineziološki fakultet u Zagrebu, smjer viši sportski trener, kao i Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro. Ima crni pojas u karateu.

Početkom listopada 1991., kada je u Pločama osnovana prva satnija mornaričko-desantnog pješaštva HV-a, imenovan je prvim zapovjednikom postrojbe, da bi se dvije godine kasnije prebacio u Zborno područje Split, Operativnu grupu Sinj, gdje je bio pomoćnik načelnika Stožera za operativne poslove pod zapovijedanjem  - Ante Kotromanovića.

Nakon rata ostaje u Hrvatskoj ratnoj mornarici sve do srpnja 2014., kada započinje njegov ekološko-aktivistički angažman. Bio je zapovjednik Pomorske baze Jug, a kada mu je najavljen premještaj, sam se povukao iz vojske.

Iz tog doba poznaje ga aktivist Vjeran Piršić te označava Orepića kao jednog od troje ljudi ključnih za uspjeh kampanje protiv termoelektrane. 'Moj dojam je subjektivan i možda ne treba cijeniti ljude samo na osnovi jednog slučaja, ali istina jest i da se čovjeka najbolje može procijeniti u teškim situacijama. U ovoj prilici Orepić je puno riskirao kako bi pomogao javnom dobru i zaustavio zbilja apsurdan projekt. Postupio je časno, čak ugrozivši svoju karijeru', kaže Piršić za tportal.

'Moja procjena je da neće biti pokvaren, ali to je temeljeno više na antropologiji. Treba mu dati povjerenje, barem uvjetno i barem na početku mandata', dodaje predsjednik Eko-Kvarnera.

Borba protiv pločanske termoelektrane u pojedinim trenucima, prije održanog lokalnog referenduma, prijetila je čak i fizičkim obračunima i aktivisti danas priznaju da su se bojali sukoba; suprotna strana nalazila se u Luci Ploče, tvrtki o kojoj ovisi cijeli grad i na čijem čelu se godinama nalazi Ivan Pavlović

Vlaho Orepić u to doba je na neslužbenom portalu ploce.com.hr objavio tekst u kojemu je snažno kritizirao Pavlovića, pa ga je ovaj tužio zbog sramoćenja. U travnju prošle godine novi ministar je nepravomoćno osuđen i kažnjen s četiri tisuće kuna, no uslijedile su brojne reakcije građana, za koje je Orepić javno zahvalio.

'Nemam komentara, na putovanju sam u Kini', kazao je Pavlović za tportal prije nego što je prekinuo telefonsku vezu, a slično se ponijela i gradska vijećnica HDZ-a Tonka Lovrinov, inače zaposlenica Luke Ploče i članica njenog nadzornog odbora. 'Nemam što reći, uopće ne poznajem Orepića niti sam radila s njime', kazala je Lovrinov, odbivši svaki daljnji razgovor.

No novom ministru unutarnjih poslova zato je - nakon njegovog prethodnika Ranka Ostojića - srdačno čestitao šef lokalnog SDP-a Mišo Krstičević. Već u prvim satima nakon imenovanja službeno mu je uputio čestitku uz znakovitu napomenu da je 'svaki profesionalac amater koji nije odustao'. Za tportal Krstičević kaže da je s Orepićem surađivao i cijeni njegovu brigu za malog čovjeka i privrženost javnom dobru.

'Ima dovoljno dobrih osobina da bude uspješan i koristan za državu, ima kapacitet', smatra on.

U neslužbenoj biografiji novog ministra unutarnjih poslova navodi se da je paralelno s vojnom karijerom bio fitnes trener u klubu koji je vodila njegova bivša supruga, a njegovi poznanici - koji se, jasno, od prošlog tjedna znatno teže odlučuju na istupe u javnosti - prigovorit će da je kao predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Ploča i dopredsjednik županijske zajednice odlučivao o raspodjeli novca za sportske klubove, pa i karate klub koji je vodio. Kao velik plus za novu dužnost navode njegovu hrabrost i beskompromisnost, a kao minus navodno vrlo manjkavo poznavanje engleskog jezika

U samim Pločama uzbuđeno prate proces formiranja nove vlasti jer očekuju da će prosperirati još jedan njihov sugrađanin, odnosno da će zamjenik ministra unutarnjih poslova postati Zoran Pulić. On je trenutno načelnik granične policije u Metkoviću, ali - što je također dosta važno - Orepićev prvi susjed.