špic kandidat

Tko je Manfred Weber, favorit Angele Merkel u utrci za Europski parlament?

05.09.2018 u 20:19

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je Manfreda Webera, 46-godišnjeg inženjera iz Bavarske koji je u srijedu izrazio jasnu namjeru da postane vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) na izborima za novi saziv Europskog parlamenta iduće godine. No prema ocjenama političkih analitičara, ovaj Bavarac tek treba svladati posvemašnje prepreke kako bi postao novi predsjednik Europske komisije

Merkeličina podrška, prema ocjenama uglednog Politica, dovodi ovog 46-godišnjeg inženjera koji predvodi europske pučane u Europskom parlamentu u odličnu poziciju da postane glavni kandidat paneuropske skupine desnog centra na skupu koji se treba održati 8. studenog na stranačkom kongresu u Helsinkiju.

Politico napominje kako prije Webera niti jedan pučanin nije izrazio namjeru za kandidaturu, iako su spominjani bivši finski premijer Alexander Stubb i glavni pregovarač Europske unije za Brexit, Francuz Michel Barnier.

Valja napomenuti kako se kandidati koji će voditi kampanju diljem Starog kontinenta biraju po sustavu tzv. Spitzenkandidata, odnosno nositelja lista. Jednog od tih kandidata, najvjerojatnije onog kojeg nominira skupina s najviše osvojenih mjesta na izborima, trebalo bi potom za predsjednika Europske komisije odabrati Europsko vijeće.

No čelnici vlada zemalja članica Europske unije taj su sustav odbili bezuvjetno podržati.

>>> 'Mađari, napustite sami Europsku uniju, ionako ste već izašli!'

Iako je njemačka kancelarka, prema dobro upućenim izvorima, već dala blagoslov Weberu kako bi postao špic kandidat Europske pučke stranke, to ne znači da ga najmoćnija Njemica podržava i kao novog predsjednika Komisije.

Merkel, navodi Politico, zadržava dvosmislen stav u pogledu procesa vezanog za špic kandidata, a njezina strategija u odabiru Webera ta je da sve opcije ostanu otvorene do posljednjeg časa.

  • +10
Manfred Weber Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Weber je, inače, visoki dužnosnik Kršćansko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke Merkeličinog CDU-a. Pristaše ga pak opisuju kao mladog i agilnog političara koji je vrlo popularan u stranci i koji uživa pozitivan imidž kao graditelj koalicije.

Dajući mu zeleno svjetlo, Merkel izbjegava potencijalni sukob s CSU-om uoči državnih izbora u Bavarskoj zakazanih za listopad, a sebi daje više vremena za odluku dok se ne završe EU izbori idućeg svibnja.

Politički analitičari ocjenjuju kako Weberu u ovom trenutku krize EU-a zbog izbjeglica ne koristi to što je Nijemac, dok drugi ističu kako mu ta činjenica ide u korist jer je Njemačka zadnja država članica Unije u rukama pučana.

>>> Orban i Weber kao Janšini gosti govorili o opasnosti od ilegalnih migracija

O Weberu se izvan politike, inače, malo zna, a nedavno je bio gost u našem susjedstvu kada se, s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, odazvao pozivu čelnika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše na predizborni kongres te stranke.

Weber je tom prilikom upozorio na još uvijek neriješen problem migracija, kazavši kako je potrebno zaštititi granice Europe i njene kršćanske korijene te spriječiti ilegalne migracije, a državama u Africi i na Bliskom istoku, iz kojih migranti dolaze u Europu, pomoći vrstom Marshallova plana, kakvim je SAD nakon Drugog svjetskog rata pomogao europskim državama da stanu na noge.