OBJAVLJENE LISTE

Tko je i kako dobio studentsku sobu ili subvenciju?

Studentski-dom-soba

Studentski-dom-soba

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Klun

Studentski centar u Zagrebu na svojoj je web stranici jučer objavio rezultate natječaja za smještaj studenata u studentske domove za akademsku godinu 2015./2016. kao i za subvencije za unajmljivanje soba izvan domova koji su u obnovi

SC je objavio dvije liste – jednu za brucoše, a drugu za 'stare studente'.

Smilja Lončar, upraviteljica poslovnice za smještaj studenata kaže da su pravo na smještaj i subvencije mogli ostvariti samo studenti koji nemaju prebivalište u Zagrebu.

'Subvencije su ostvarili studenti za kapacitete koji su trenutno u obnovi – za SD Cvjetno naselje i za Stare paviljone na Savi. Njih će dobiti 4.500 studenata. Oni će u domove moći useliti odmah nakon obnove', rekla je za tportal Lončar.

U zagrebačkim studentskim domovima trenutno ima 7.556 mjesta, a svi kapaciteti su popunjeni. Kvota za strance je 250 mjesta. Stanovnici stranih zemalja koji imaju hrvatsko državljanstvo tretiraju se isto kao da su iz Hrvatske.

'Za brucoše su ključ bile ocjene iz srednje škole, a za starije studente broj ECTS bodova. Pritom prihodi po članu kućanstva ne smiju prijeći cenzus. Natječaj se raspisuje svake godine iznova. Neki studenti upisuju se na temelju izravnih prava, primjerice djeca hrvatskih vojnih invalida, kao i invalidi od prve do pete kategorije. Oni su na listama dobili okruglih 4000 bodova', objasnila je Lončar.

Subvencije, odnosno naknade za trajanja rekonstrukcije iznose 400 kuna mjesečno, a davat će se do ponovnog otvaranja kapaciteta koje je predviđeno do 31. prosinca.

Studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u domovima dobivaju sobe određenih kategorija ili subvencije ovisno o tome gdje su raspoređeni. Ako su raspoređeni u domove koji su u rekonstrukciji, dobivaju subvencije. Oni sa SC-om trebaju potpisati ugovore.

Trgovanje sobama

SC upozorava da je pravo na smještaj u studentskom domu osobno pravo studenta te da nije prenosivo na drugu osobu. Studentski centar će odmah po useljenju studenata u studentske domove obavljati intenzivne kontrole i sukladno Domskom redu sankcionirati prekršitelje.

Lončar kaže da postoje slučajevi trgovine sa sobama.

'Mi radimo kontrole. Čim vidimo da se negdje oglašava neka soba ili dobijemo dojavu, izlazimo na teren. Neke uspijemo uhvatiti, a neke ne. Nije baš jednostavno ljudima ulaziti u sobe u šest sati ujutro. Možete ići samo ciljano gdje vam je netko javio ili gdje ste ih otkrili. Takvi studenti gube pravo na sobu za cijelo vrijeme studiranja', kaže Lončar.

Studentski centar, slijedom rezultata Natječaja za ostvarivanje prava na smještaj, omogućuje studentima rezervaciju sobe ON-LINE putem.

Rezervacija sobe omogućuje studentu odabir paviljona unutar studentskog naselja, odabir položaja sobe, odabir sustanara (cimera), a isto tako skraćuje rok postupka useljenja u dom.

Bitno je naglasiti da studenti nisu obavezni rezervirati mjesto ON-LINE putem jer pravo na useljenje mogu ostvariti do 15. rujna 2015. useljenjem u slobodne nerezervirane sobe.

Vremenski rok za useljenje u rezervirane sobe je do 10. rujna 2015., nakon toga se rezervacije brišu, a studenti mogu useliti u neku od preostalih slobodnih soba.


Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!