MOGUĆI MINISTAR BRANITELJA

Tko je Franko Vidović, Milanovićev budući Matić?

18.06.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Posljednji potezi ratnih veterana iz Savske - sabotaža najavljenih radnih skupina u pregovorima s Vladom i najava izrade vlastitog prijedloga zakona o braniteljima - nisu osobito uzrujali saborskog zastupnika Franka Vidovića, predsjednika šibenskog SDP-a i dragovoljca ZNG-a. Dapače, Vidović takav potez pozdravlja iako istovremeno drži stranu aktualnom ministru Predragu Matiću. Zbog takvog balansiranja, kao i bliskosti s braniteljskom populacijom, Vidović slovi kao budući ministar branitelja u eventualnom drugom mandatu vlade premijera Zorana Milanovića

Komentirajući najavu Đure Glogoškog, predsjednika Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata I skupine, da će branitelji saborskom Pododboru do kraja lipnja uputiti svoj nacrt prijedloga zakona o braniteljima, Franko Vidović kaže da je to 'korektan i konkretan potez'.

Vidović je, inače, potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, u čijem sastavu djeluje spomenuti Pododbor za izradu Nacrta prijedloga zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. To tijelo, ustrojeno u prosincu prošle godine i sastavljeno od članova samog Odbora te predstavnika branitelja i resornog ministarstva, mora do 1. srpnja predložiti upućivanje usuglašenog prijedloga zakona u saborsku proceduru. Dokument bi, dakle, trebao biti gotov za manje od dva tjedna, a s obzirom da će prosvjednici, po svemu sudeći, svoj prijedlog servirati u posljednji trenutak, neće ostati dovoljno vremena za njegovo usuglašavanje. Glogoški kaže da se taj rok kaže da se rok može prolongirati, a i Vidović je po tom pitanju prilično benevolentan.

'Rok za predaju prijedloga je 1. srpnja, ali i ovo je put da se određene stvari stave na papir i da se riješe. Po mom mišljenju, kao osnovu za eventualnu izradu novog zakona trebalo bi iskoristiti zakon iz 2004. koji jest na snazi, bez izmjena i dopuna koje su uslijedile, uz uvažavanje realnih problema koji očito postoje u braniteljskoj populaciji. Dakle, nitko ne bježi od toga. Svaki prijedlog je vrijedan da se o njemu raspravlja, a je li realan i može li se uvažiti, to je neka druga priča', kazao je Vidović za tportal.

Omiljeni SDP-ovac pobunjenih branitelja

Pretpostavlja da će braniteljski nacrt prijedloga zakona biti neki novi dokument, s čijim sadržajem nije upoznat, ali pozdravlja 'svaki konkretan prijedlog koji pridonosi rješavanju situacije i smanjenju napetosti'. I da, on načelno podržava inicijativu prosvjednika da se plato pred Ministarstvom branitelja u Savskoj 66, nazove prema Nevenki Topalušić, koja je preminula na samom početku prosvjeda u Savskoj: 'Mislim da je to prijedlog o kojemu će svoj stav trebati dati odbori zagrebačke Gradske skupštine. Što se mene tiče, ja nemam ništa protiv.'

Ne čudi da je Vidović omiljeni SDP-ovac pobunjenih branitelja i njihov potencijalni budući ministar. Podsjetimo, Predrag Matić u više navrata rekao je da mu po isteku mandata ne pada na pamet ponovno prihvatiti mjesto ministra. Vidović zasad ne otkriva je li zainteresiran za tu funkciju.

'To mi nitko dosad nije ponudio pa to ne mogu komentirati. Aktualni ministar Predrag Matić korektno obavlja posao i žao mi je zbog te njegove odluke. Od 27 točaka izmjena i dopuna zakona, 26 je bilo afirmativno za branitelje, jedna jedina se odnosila na smanjenje mirovina iznad 5.000 kuna, gdje se vodilo računa da se ne smanjuju mirovine 100-postotnih HRVI-ja i djece poginulih hrvatskih branitelja. Ministar Matić sigurno uživa moju podršku i kao čovjeka i kao političara', poručio je Vidović.

A što tog 48-godišnjeg Šibenčanina, inženjera cestovnog prometa s diplomom Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, kvalificira za dužnost ministra branitelja?

Hiperaktivan zastupnik koji 'nikad ništa nije tražio od Domovine'

Opisujući svoj ratni put, navodi da je kao student prvo bio u uniformi ZNG-a, potom i vojne policije HV-a. Početkom 1992, nakon Sarajevskog primirja, vratio se studiju, da bi se kasnije priključio Domobranskoj pukovniji, a onda i 204. brigadi PZO-a. Nikad, kaže, nije tražio da se u evidenciji njegova ratnog puta, koji službeno broji 303 dana u borbenom sektoru, ispravi propust i pridoda 'staž' od prije 1. listopada 1991. Nikad, naime, nije 'ništa tražio od Domovine'.

Uz sve obaveze u Saboru - član je Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za regionalni razvoj i EU fondove te Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu - Vidović sjedi i u Upravnom odboru državne Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koja veteranima i članovima njihovih obitelji dijeli novčane pomoći. A da posla tamo ima napretek, svjedoči podatak da se na sjednici Upravnog odbora 30. travnja odlučivalo o čak 410 zahtjeva, pri čemu je isplata financijske pomoći od ukupno 528.000 kuna odobrena za njih 233, što je u prosjeku 2.266 kuna po svakom slučaju.

Sudeći po imovinskoj kartici, Vidović se nije okoristio mimo plaće, koja iznosi 177.319 kuna godišnje (14.777 mjesečno), dok mu supruga mjesečno zarađuje tek nešto manje od šest tisuća kuna. Vidović je, inače, svojedobno obznanio i da je, po njemu, brak zajednica muškarca i žene. 'Tako misli većina Hrvatske i tko sam ja da proturječim?' zapitao se Vidović.

Od nekretnina, prijavio je ženin stan (70 m2) i garažu (20 m2), stečene nasljedstvom, a osobno posjeduje dva automobila (Suzuki Swift i Chevrolet Cruz) koje je kupio na kredit. Trenutačno otplaćuje čak šest kredita, a najviše se zadužio kod OTP banke (po 25.000 eura i 68.000 kuna). Naveo je i da je dužnost zamjenika gradonačelnika Šibenika u razdoblju od godinu i pol dana (prosinac 2011 - lipanj 2013) obavljao volonterski.

'Svi smo mi krvavi ispod kože'

Budući da bi Vidovićeva politička karijera mogla biti okrunjena ministarskom funkcijom, u fokusu javnosti naći će se i dva događaja koje bi on vjerojatno najradije zaboravio. U prvom slučaju, onom od prije godinu dana, nakon proslave Dana državnosti u kafiću s ratnim kolegama Vidović se mopedom zabio u nogostup na šibenskoj rivi i završio na kolniku Obale dr. Franje Tuđmana s ozlijeđenim ramenom. Alkotest je odbio tvrdeći da je ostao bez daha i da je bio u šoku te je objasnio da je neposredno prije prokliznuća počela padati kiša, a zakočio je jer se ispred zaustavio automobil.

U drugom slučaju, četiri godine ranije, na stranačkoj sjednici plastičnom bocom u glavu pogodio je stranačkog kolegu Slavena Cukrova, zbog čega je zaradio opomenu šibenskog SDP-a. Vidović se zbog incidenta ispričao. Do toga je došlo, objasnio je, 'nakon konstantnih provokacija i vrijeđanja na osobnoj razini od strane g. Cukrova', dodavši da to ne opravdava njegovu neprimjerenu reakciju. Gradski SDP tada je priopćio da on nije isključivi krivac za incident i da su u utvrđivanju kazne uzeli u obzir dugogodišnja vrijeđanja i omalovažavanja Vidovića na osobnoj razini u kojima je, po njima, prednjačio Cukrov. 'Stoga ovakvu ljudsku reakciju možemo shvatiti', poručili su iz SDP-a.

Vidović za sebe kaže da je temperamentan. 'Ne podnosim nerad, laž, neiskrenost, prijetvornost; to me zna iživcirati i tad znam viknuti i to je sve', rekao je za šibenski portal Tris. Sliku o njemu kao čovjeku prgave i nasilne ćudi, po njegovu sudu plasiraju oni kojima on smeta u javnom i političkom životu Šibenika. U razgovoru za tportal Vidović je rekao da je navedena dva događaja prethodno već obrazložio i pri tome ostaje: 'Nikome nisam pričinio štetu, a svi smo mi ljudi, krvavi smo ispod kože.'