jedan od najstrožih

Tko je Dinko Mešin? Pred splitskog suca koji je izrekao dosad najvišu kaznu u Hrvatskoj stat će i - Lovro Kuščević

07.01.2022 u 09:43

Bionic
Reading

Nekadašnji politički tajnik HDZ-a i bivši ministar graditeljstva i uprave u Plenkovićevoj Vladi, 46-godišnji Lovre Kuščević uskoro bi trebao sjesti na optuženičku klupu pred sudsko vijeće Dinka Mešina koji u javnosti slovi za jednog od najstrožih splitskih, ako ne i hrvatskih županijskih sudaca

Dinko Mešin na Županijski sud u Splitu stigao je 2019. godine, nakon desetljeća koje je proveo radeći na Općinskom sudu. Već prva presuda koju je donio samo koji mjesec nakon imenovanja na novoj fuknciji, izazvala je veliku pozornost javnosti jer je, kako piše Slobodna Dalmacija, bila najviša dotad izrečena sankcija za kazneno djelo izazivanja smrti u prometu u Hrvatskoj. Tada je na 10 godina zatvora osudio Ivanu Tenu Gotovac Soldić koja je u listopadu 2018. godine u blizini splitske bolnice automobilom prošla kroz crveno svjetlo na semaforu i na pješačkom prijelazu usmrtila 19-godišnju studenticu, a potom pobjegla s mjesta nesreće. Njegovu je presudu Vrhovni sud preinačio i smanjio kaznu na sedam godina.

Prošle godine u veljači Mešin je izrekao najstrožu dosad izrečenu kaznu dugotrajnog zatvora u Hrvatskoj od čak 50 godina 26-godišnjem Luki Juretiću zbog teškog ubojstva Vicenca Uvodića i pokušaja ubojstva Senke Uvodić početkom 2019. godine u njihovu stanu u Solinu. Predmet još uvijek nije pravomoćno okončan i nalazi se na Visokom kaznenom sudu.

Dok je bio na Općinskom sudu, Mešin je izrekao i jednu od najviših kazni za obiteljsko nasilje, i to suprugu koji je pijan premlatio suprugu slomivši joj dva rebra. Viši sud je tu njegovu kaznu pravomoćno prepolovio.

Mešin je bio prvi sudac u Hrvatskoj koji je izrekao bezuvjetnu kaznu zatvora zbog rasne i druge netrpeljivosti i izrade transparenta, i to kada je A. V. iz Splita osudio na četiri mjeseca zatvora zbog rasističkog transparenta 'Srbe na vrbe, nikad zaboraviti, nikad oprostit!', a koji je bio postavljen na ulazu u Split u ljeto 2011. godine, uoči Davis kup meča između Ivana Ljubičića i Novaka Đokovića.

Nedavno je presudio nepravomoćno i slučaj ubojstva bivšeg boksača Marija Boljata, zvanog Pajkić, te pokušaja ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Kambelovcu u lipnju 2020. godine. Krajem prošle godine sudsko vijeće na čelu s Mešinom izreklo je ukupno 39 i pol godina zatvora zločinačkoj udruzi pod vodstvom Deana Majstorovića (35), zvanog Điđi, iz Splita, piše Slobodna Dalmacija. U Mešinovim je 'rukama' i slučaj fra Šime Nimca, nekadašnjeg župnika Baške Vode, i nekadašnje direktorice sektora privatnog bankarstva Splitske banke Jasmine Bilonić, koje se tereti za zlouporabu i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno za prisvajanje 1,3 milijuna eura crkvenog novca od prodaje zemljišta.

Početkom prosinca prošle godine na splitskom je Županijskom sudu potvrđena USKOK-ova optužnica protiv Lovre Kuščevića te njegove supruge Zorane Kuščević (40), Kuščevićeva šogora Ivice Žuvića (42), umirovljenika Ante Marinovića (71), zvanog Cigo, bivšeg predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakše Goića (46), zvanog Muzica, te Svemira Obilinovića (55), pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišće, predmet je raspoređen u rad sucu Mešinu, koji bi trebao u najskorijem roku odrediti početak suđenja