TKO JE DAVORKO VIDOVIĆ

Milanović ga nije volio pa se pritajio, a Bernardić ga vraća u prvu ligu SDP-a

23.03.2018 u 09:03

Bionic
Reading

Do subote gotovo zaboravljeni SDP-ov as Davorko Vidović trebao bi donijeti odluku o tome hoće li se vratiti u prve redove te stranke i postati joj politički tajnik. Iako je nekoliko godina bio marginaliziran, jedan od najbližih Račanovih suradnika vratio se na velika vrata izborom Davora Bernardića za šefa SDP-a

Prihvati li funkciju političkog tajnika, Davorko Vidović postat će ponovno jedan od glavnih operativaca u stranci. Funkcija političkog tajnika, koja se uvodi nakon nedavnih izmjena stranačkog Statuta, Vidoviću će dati ovlasti koordinacije rada Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a te praćenja političkog djelovanja SDP-ovih organizacija, a uz to će kao tajnik rukovoditi izbornim stožerom na izborima za Sabor i Europski parlament.

Vidović je u izjavama drugim medijima već dao do znanja da će se prihvatiti te dužnosti, no posao političkog tajnika obavljat će volonterski. Nakon desetak godina marginalizacije na taj način vratit će se u sam vrh stranke.

Zlatno doba u stranačkom vrhu

Davorko Vidović, kaže njegova biografija, rođen je 26. lipnja 1956. u Sisku, gdje se školovao, i uz povremene izlete u državnu politiku proveo većinu svoje političke karijere. Diplomirao je sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a prvi poslovi bili su mu oni novinara i najavljivača na Radio Sisku.

Nekoliko godina radio je i kao srednjoškolski profesor sociologije, filozofije, logike, psihologije i političke ekonomije, a 1992. ulazi i u politiku. Već sljedeće godine postaje potpredsjednik SDP-a, a na toj funkciji se zadržava sve do 2000. Tijekom godina provedenih u vrhu stranke Vidović je vodio izborne stožere, ali i sudjelovao u izradi izbornih programa SDP-a.

Kao jedan od najbližih Račanovih suradnika, Vidović je bio i autor SDP-ova političkog programa iz 1994., ali i utemeljitelj socijaldemokratskih foruma za žene i seniore, Poduzetničkog foruma te Foruma za socijalnu demokraciju.

Nakon trećesiječanjskih izbora 2001. i pobjede koalicije predvođene Ivicom Račanom na izborima Vidović postaje ministar rada i socijalne skrbi, a na toj funkciji ostaje sve do gubitka izbora 2003. Kao čelni čovjek resora rada, sudjelovao je u mirovinskoj i reformi radnog zakonodavstva.

Na izborima 2003. uspio je ući u Sabor i kao zastupnik u saborskim klupama će provesti dva mandata, sve do 2011. Za gradonačelnika Siska izabran je 2005., no na toj funkciji nije se dugo zadržao jer je izgubio većinu u gradskom vijeću.

  • +17
Davorko Vidović Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon smrti Račana i izbora Zorana Milanovića za šefa SDP-a Vidović polagano gubi moć u stranci i biva marginaliziran. Naime, nije tajna to da nije bio u dobrim odnosima s Milanovićem, koji mu je zamjerio to što je bio njegov protukandidat na izborima za šefa SDP-a. Ipak, Milanović ga je rehabilitirao nakon odlaska Marine Lovrić Merzel i postavio za kandidata na izvanrednim izborima za župana Sisačko-moslavačke županije.

Komoru mu neki nisu oprostili...

Kako u vrijeme Kukuriku koalicije više nije bio na SDP-ovim listama, Vidović je posao morao potražiti drugdje. Skrasio se 2012. u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kao savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje. Tu funkciju neki u SDP-u nisu mu mogli oprostiti, pogotovo jer je HGK u kuloarima bio na glasu kao organizacija kojom je vladao HDZ.

Iako je i za vrijeme Milanovića povremeno kritizirao kako se SDP vodi, nakon izbora Davora Bernardića Vidović se polagano vraća u vrh stranke, ali i glasno govori koga smatra krivim za loše stanje SDP-a. Tako je nedavno ustvrdio da je Milanović pretvorio stranku u kartel.

'Kartelsku organizaciju karakterizira populizam, ona nema program, ideologije, sadržaja. Intelektualci su se razbježali, SDP je napustilo civilno društvo koje nam je bilo veliki saveznik. Milanović je uveo princip jedan član - jedan glas kao tobože vrhunaravni demokratski princip, a u praksi je služio samo tome da se na kongresima spriječi artikuliranje bilo kakve doktrinarne alternative predsjedniku i pobočnicima. Umjesto stranačkog gremija, odluke su donosili PR-ovci i savjetnici – politiku i retoriku je podešavao prema anketama i volio je sebe predstavljati kao borbenog zaštitnika protiv izmišljenih ili umišljenih neprijatelja', kazao je Vidović u Jutarnjem listu.

Iako ni Bernardića nije uzdizao u nebo, Vidović smatra da novom predsjedniku treba dati šansu. A šansu je Vidoviću upravo dao Bernardić, koji ga je prvo zadužio za izradu novog programa stranke, a sada mu ponudio i funkciju političkog tajnika.