IZRAVNA AKCIJA

Tko je američki specijalac uhićen u Beogradu? Vučić tvrdi kako zasigurno nije došao loviti somove u Dunavu

22.02.2018 u 22:07

Bionic
Reading

Američki specijalac koji je nedavno uhićen u iznajmljenom stanu u Beogradu s neobilježenim pištoljem bivši je pripadnik mornaričke specijalne skupine poznatije kao Navy SEALs, koji su lovili ozloglašene teroriste i sudjelovali u ubojstvu Osame bin Ladena, pišu srbijanski mediji

Uhićeni bivši pripadnik elitnih SEALsa američki je državljanin Daniel David Corbett, inače zaposlen u tvrtki Raven Military, čiji je vlasnik Jay Footlick, nekadašnji posebni asistent bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Corbett je uhićen u iznajmljenom stanu u Beogradu, koji mu je služio kao skrovište, a kod njega je pronađen pištolj CZ 99 s izbrisanim serijskim brojem.

Nakon uhićenja Corbettu je beogradski Viši sud odredio tromjesečni pritvor, a s njim su uhićena i tri državljana Srbije, kojima je također određen pritvor u trajanju od tri mjeseca.  

O Corbettovu uhićenju oglasio se i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazavši kako postoje 'vanjski čimbenici kojima ne odgovara stabilna regija', dodajući kako je uhićenik bivši pripadnik tzv. Ekipe 6, poznatih 'Tuljana' koji su likvidirali Osamu bin Ladena.

'Zamislite tipa iz Ekipe 6 koji je jurio za Osamom bin Ladenom u Afganistanu, a nađete ga ovdje s izbrušenim pištoljem i pritom nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj izbrušeni pištolj i uhitite te Srbe koji su to dostavljali, ali oni šute kao zaliveni i ne žele reći za što se taj pištolj trebao upotrijebiti. Pa nije valjda da ga je trebao upotrijebiti za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu. Nije on došao u Beograd tek tako', kazao je Vučić.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Navy SEALs su glavne specijalne postrojbe američke ratne mornarice, čiji su glavni zadaci izravna akcija, posebno izviđanje, protuterorizam, inozemna unutarnja obrana i nekonvencionalno ratovanje.

Ta je postrojba djelovala u ratnim operacijama u Jemenu, Somaliji, Afganistanu, Pakistanu i Iraku, a učestalo provode vojne vježbe u Južnoj Koreji kako bi uvježbali uklanjanje sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una. Postrojba surađuje s američkom kontraobavještajnom službom, pa ih ponekad zovu pretorijanskom gardom CIA-e.