loša infrastruktura

Glasnogovornik Vlade: Idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu, sudjelovat će i država uz druge koji će biti uključeni u projekt

10.10.2022 u 23:00

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija svjetski je doprvak. Dinamo igra u Ligi prvaka. A naši su stadioni u lošem stanju. Hoće li i tko ulagati u njih? Što će biti s maksimirskim stadionom za koji je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin rekao da je "sramota"? Hoće li pomoći i UEFA?

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić rekao je gostujući u emisiji 'Otvoreno' HTV-a da Hrvatska ima najlošiju infrastrukturu kad su u pitanju stadioni i da se mora poraditi na tome.

'Rezultati su odlični. Od 2018. godine svi zagovaramo nakon svjetskog srebra izgradnju stadiona, da će se uložiti u infrastrukturu. Duboko se nadam da ćemo 2023. napokon krenuti s tim. S Čeferinom sam puno puta razgovarao, kao i sa Zvonimirom Bobanom koji je velika spona u razgovorima i dogovorima. Naš cilj je da se pokrene priča izgradnje stadiona u Zagrebu, ali i obnova kao što je Poljud, Varaždin, Koprivnica, Šibenik i ostali stadioni. Gdje god bude igrala hrvatska nogometna reprezentacija nazivat ćemo nacionalni stadion. Sigurno da Grad Zagreb zaslužuje novi stadion. Duboko se nadam da će se to na koncu i realizirati', rekao je.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je da ono što su iščekivale mnoge generacije hrvatskih navijača, sportaša i svih građana, uskoro bi trebala postati realnost.

'Mogu vam reći da idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu. U tome će sudjelovati država s financijske strane uz druge koji će biti uključeni u taj projekt. Isto tako, idemo u obnovu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju sportskih građevina diljem Hrvatske. Temelj za to nam daje novi Zakon o sportu koji će stupiti početkom nove godine. On uvodi novitet da vlada svojom odlukom odredi one sportske građevine koje smatra da su od nacionalnog značaja. Vlada će konzultirati ekspertizu HNS-a i druge aktere. Sad se stvorio politički i financijski okvir na kojem radimo te u okviru konzultacija s Ministarstvom financija i Ministarstvom turizma i sporta da se pronađe financijski okvir kroz koji bi se izvršila ulaganja za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo i gdje igra hrvatska reprezentacija. Tu se misli i na Split gdje je reprezentacija igrača niz utakmica. Treba čestitati HNS-u što je vratio reprezentaciju u Split. Također Rijeka i drugi gradovi koji imaju sportske građevine koje imaju nacionalni značaj. Prioritet je izgradnja stadiona u Zagrebu koji je u lošem stanju', rekao je.

Član uprave GNK Dinamo Krešimir Antolić rekao je kako su to sjajne vijesti.

'Prvi smo stavili u javnost preko predsjednika Barišića još prije nekoliko godina želju i potrebu da se u Maksimiru izgradi novi stadion. Dinamo cijelo vrije,me radi na tome da napravimo uvjete da taj stadion i zaživi. Tkao smo napravili i materijal koji je napravljen za natječaj koji je preduvjet za urbanistički i arhitektonski natječaj za novi stadion na Maksimiru. Napravljena je i studija isplativosti i to je Dinamo radio samostalno', rekao je.