PET GRIJEHA IZ PROŠLOSTI

Tko će prvi optužiti Sanadera?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Panika da i sam ne postane predmet istraga, osnovni je razlog prošlotjednog nastupa Ive Sanadera na sjednici vodstva HDZ-a. Formalno, Sanader je zahtijevao obranu Damira Polančeca i zagovarao jedinstvo HDZ-a, ali zapravo je branio sebe od mogućih sudskih istraga, piše Nacional

To je bilo jasno i okupljenim HDZ-ovim čelnicima, koji su znali da je Sanadera nešto moralo snažno motivirati kako bi s njima proveo nekoliko sati. Sanadera se spominje u pet velikih afera: Podravka, Brodosplit, Kamioni, HEP i Hrvatske autoceste. Zahvaljujući moći kojom je raspolagao kao premijer, bio je nedodirljiv, no sada nije isključeno da neki svjedok, da bi se spasio od zatvora, spomene i njegovo ime.

'Žele nas nabiti na ražanj'

Sanader je odlučio uvjeriti okupljene HDZ-ovce da moraju zaustavitinastavak istraga. U svom nastupu koristio je termin 'mi' i izbjegavaokonfrontaciju s Kosoricom, ali bilo je očito kome se obraća. 'Mismo pod pritiskom medija, oporbe, DORH-a i MUP-a. Onižele uništiti HDZ. Žele nas nabiti na ražanj i okretati', objasnio jeSanader. Ni za vrijeme njegova govora, a ni u kasnijoj raspravi nitkomu se nije usprotivio. Šutjeli su čak i premijerkini saveznici,potvrdio je sudionik sastanka za Nacional. Kosorica je odgovorila u miroljubivoj maniri:'Nemam namjeru zaustavljati policijske istrage, niti je to moguće.'Osporila je to da su istrage udar na HDZ i kazala da raščišćavanjeafera koristi vladajućoj stranci. Sastanak je završio bezikakva zaključka, a izvori unutar HDZ-a kažu da bivši premijer i aktualna premijerka nakon toga više nisu komunicirali.

Sanaderu je velik problem i to što je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić napokon pokrenuo niz energičnih istraga. Ako Polančec završi na sudu, a šestero 'podravkaša' već je u remetinečkom pritvoru, veliko je pitanje hoće li se tu istraga i zaustaviti. Godinama je o svemu odlučivao Ivo Sanader i kao što je očito da Podravkini menadžeri nisu donosili krupne odluke a da ne pitaju Damira Polančeca, tako ni potpredsjednik Vlade nije ništa radio bez znanja bivšeg premijera. Zaustavljanje policije i pravosuđa u aferi Podravka bio je isključivi Sanaderov motiv u obrani Polančeca, jer vjerojatno je samo pitanje vremena kada će u nekoj od pet velikih afera koje se vode pred hrvatskim sudstvom netko direktno spomenuti Ivu Sanadera, piše Nacional

Podravka

Prvu i najakutniju kriznu situaciju za Ivu Sanadera predstavlja afera Podravka, u kojoj postoje indicije za to da je kao predsjednik Vlade znao za poteze Damira Polančeca. Afera Podravka definitivno je upropastila Polančecovu političku karijeru i lako se može dogoditi da u nastavku istraga dovede i do Sanadera. Zašto bi Polančec riskirao odlazak u zatvor ako je cijelo vrijeme iznad sebe imao nadređenu osobu koja je znala što radi? Nacional je iz vrha MUP-a informiran o tome kako se protiv Polančeca vode predistražne radnje, a Jadranka Kosor ovih je dana svog potpredsjednika obavijestila o tome da ne treba očekivati njezinu pomoć. Znači da bi Polančec za otprilike dva tjedna mogao biti smijenjen, a ako to zatraži DORH, ostati i bez imuniteta. U takvim okolnostima prijeti mu pritvor i sudski proces te neće biti nimalo neobično ako u obrani pokuša upozoriti na to da je i on odgovarao premijeru Sanaderu. Ako se istraga nastavi, svi osumnjičenici pokušat će spasiti vlastitu kožu i barem dio krivnje prebaciti na politiku.

Brodosplit

Nimalo lakša pozicija za Sanadera nije u aferi Brodosplit, posebno nakon obećanja Tomislava Karamarka da istraga ide dalje. Policija će i u tom predmetu ići temeljito; obnovit će neke istražne radnje pa će o tome izvijestiti javnost, izjavio je Karamarko prošli tjedan. Za Ivu Sanadera u takvom raspletu glavna opasnost prijeti od svjedočenja Branka Vukelića i Drage Mačeka. Obojica su duboko upleteni u milijunske malverzacije, a s obzirom na to da se godinama opstruirala istraga, takvo što morao je voditi netko sa samoga vrha u vladajućoj nomenklaturi. Nekoliko važnih elemenata povezuje Ivu Sanadera i s aferom Brodosplit, u kojoj je nestalo oko pet milijuna dolara. Ima realnih naznaka za to da je novac prebačen na račune HDZ-a, kako bi se financirala kampanja. Kao dugogodišnji vladar HDZ-a, Sanader snosi svu odgovornost i za njezino financiranje.

HEP

Sredinom ljeta izbila je i afera HEP u koju je direktno upleten bivši premijer Ivo Sanader. Sve je počelo kada su mediji otkrili kako je hrvatski povratnik iz Australije Rade Buljubašić bio zaposlenik HEP-a gdje je primao plaću, a zapravo je radio za HDZ. Povratnik je priznao da mu je osobno Sanader osigurao taj posao i omogućio kupnju HEP-ova povlaštena stana, nakon što je zajedno s Branimirom Glavašem osigurao Sanaderov trijumf nad Ivićem Pašalićem. Sanaderovo se ime zagubilo u javnosti, a kao glavni krivac označen je predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak. Konzekvence su podnijeli on i članovi Uprave koji su smijenjeni uz vrhunske otpremnine od 4,2 milijuna kuna, a tek treba vidjeti hoće li uslijediti i kazneni progon. No posve je jasno to da se u tom slučaju DORH mora pozabaviti i Sanaderom koji je doveo Buljubašića u RH i osigurao mu izvrsnu plaću i stan, čime je državu oštetio za minimalno 670.000 kuna. Bilo bi čudno to da Mravak preuzme svu krivnju i policiji ne otkrije barem ime osobe koja mu je naredila da zbrine Buljubašića, tim više jer je ovaj povratnik iz Australije jasno upozorio na Ivu Sanadera.

nacional.hr

nacional.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Afera Kamioni

Jedino otvoreno pitanje u aferi Kamioni ne glasi je li Berislav Rončević kriv, nego hoće li bivši ministar obrane pristati ići u zatvor ako je nešto radio po nalogu Ive Sanadera. Bivši ministar obrane konačno je ostao bez imuniteta, a čeka se podizanje optužnice. Skidanje imuniteta zatraženo je nakon što je USKOK dovršio istragu protiv Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika Ive Bačića zbog sumnje da su 2004. kupujući izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamioni vojne kamione marke Iveco oštetili proračun za najmanje 10 milijuna kuna, koliko su bila jeftinija MAN-ova vozila.

Ivan Drmić
iz HDSSB-a osumnjičio je Sanadera za to da je naredio Rončeviću nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona, kao i ta to da se HDZ sada odriče Rončevića kako bi ga se što prije procesuiralo, prije dolaska nove vlasti 'koja bi u istrazi mogla ići puno dublje'. 'Zašto je Sanader toliko štitio i branio Rončevića, kad se zna da je jako tašt i ne bi se odrekao samo ministra, nego i stranke ako procijeni da mu to može donijeti korist ili štetu? Zaključak je taj da je Sanader glavna hobotnica i da je on naredio Rončeviću kriminalna djela', kazao je Drmić. Osim toga, jedan od posljednjih Sanaderovih premijerskih poteza bio je smjena ravnatelja policije Vladimira Fabera u lipnju ove godine. Prema interpretaciji Faberovih suradnika, predsjednik Vlade odlučio je smijeniti ravnatelja policije zbog njegove odlučnosti u istrazi afere Kamioni.

Hrvatske autoceste

Već se godinama upozorava na to da u poslovanju HAC-a postoje brojne nepravilnosti i indicije da se radi o korupciji. Osim HAC-ove uprave, nerijetko se spominje i resorni ministar Božidar Kalmeta kao i njegov bliski suradnik Ivo Livaković. Nacional je iz visokih političkih krugova ovih dana dobio informaciju o tome da DORH istražuje informacije prema kojima je Kalmeta, uz Sanaderovo znanje, iz resora koji vodi za HDZ-ovu kampanju u parlamentarnim izborima osigurao 50 milijuna kuna. Još nije poznato u kojoj je fazi istraga, ali Nacionalov izvor koji je blizak sadašnjoj vladi, tvrdi da je Odvjetništvo usredotočeno na političare na visokim položajima. Osim toga, u istragu protiv HAC-a sada se uključila i EU.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Uskok i Odvjetništvo napokon odlučiti pozvati Ivu Sanadera barem na obavijesni razgovor, jer je previše puta povezivan sa skandalima i aferama da bi se to zanemarilo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!