TRAŽI SE IZLAZ IZ KRIZE

Tko će platiti dugove prezaduženih članica EU-a?

euri

euri

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Europljani su na sastanku skupine zemalja G7 u Kanadi najavili da će sami riješiti financijske probleme koji su se počeli širiti zbog grčke krize. Tržišta sada nervozno očekuju planove spašavanja koji će biti vrlo bolni

Panika koja sustavno raste na financijskim tržištima predstavlja sve veći pritisak na eurozonu. Na samitu vodećih industrijskih zemalja u kanadskom mjestu Iqaluitu Europljani su svojim partnerima zajamčili da su problemi oko budžeta zemalja članica kao što je Grčka pod kontrolom. Pomoć izvana, primjerice od MMF-a, nije potrebna. Međutim, ekonomisti, bankari i analitičari od Europljana traže da predstave koncept za spašavanje u slučaju da pojedine države više ne budu platno sposobne. Stručnjaci strahuju da bi kriza državnih financija mogla 'eksplodirati' u eurozoni i time povući i svjetsko gospodarstvo u novu spiralu krize.

'Grčka nije slučaj za MMF'

'Vjerujem da svi naši partneri imaju dojam da će Europljani riješiti taj problem i da se mogu nositi s time', zajamčio je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble u Kanadi. Grčka nije slučaj za MMF i nije pitanje kojim bi se trebao baviti skup zemalja G7. Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet je rekao da je uvjeren da će grčka vlada učiniti sve što je potrebno i da će do 2012. godine smanjiti svoj proračunski deficit od trenutno gotovo 13 posto na dopuštenih tri posto.

Financijska tržišta pak sumnjaju u to da će Grčka moći odgovoriti na pritisak EU-a i provesti svoje planove štednje zbog sve većih prosvjeda svojih građana koji su najviše pogođeni. Sumnje se prenose i na neke druge članice koje također imaju vrlo visok deficit, a to su Španjolska i Portugal. Ulagači traže sve veće kamate za kredite za spomenute zemlje, a trgovci govore da je djelomično već zavladala panika.

Ekonomisti raspravljaju koji je najbolji izlaz iz krize. 'EU mora spasiti Grčku jer će se u suprotnom dogoditi domino-efekt', izjavio je šef njemačkog Instituta za gospodarska istraživanja (Ifo) Hans-Werner Sinn. Najbolji instrument su otvorene subvencije iz proračuna EU-a.

Glavni ekonomist Commerz-banke Jörg Krämer smatra da su jamstva europskih partnera za Grčku najvjerojatniji put spašavanja. Michael Saunders, glavni ekonomist Citi grupe za Europu, računa da će nekoliko snažnih zemalja eurozone izaći s kreditnim paketom za Grčku. U svakom slučaju, na pomolu su ozbiljna opterećenja za sve zemlje eurozone, prije svega za Njemačku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi