MAJSTORI BORILAČKIH VJEŠTINA

Tko bi pobijedio u tuči - Putin ili Kličko?

06.03.2014 u 12:45

Bionic
Reading

Business Insider objavio je duhovit tekst u kojem se razmatra tko bi pobijedio u fizičkom obračunu ruskog predsjednika Vladimira Putina i prvaka ukrajinske proeuropske oporbe Vitalija Klička, s obzirom da obojica imaju višegodišnje iskustvo u borilačkim sportovima

'Što bi se dogodilo ako bi ukrajinski oporbenjak Kličko i ruski predsjednik Putin odlučili razriješiti ovu međunarodnu krizu na staromodan način - šakama?', zapitao se Business Insider, podsjećajući da obojica političara imaju 'impresivan rezime kada je riječ o borilačkim vještinama'.

Kličko je 16 godina bio izniman profesionalni boksač, a danas nosi vječnu titulu šampiona emeritusa (valjda je riječ o boksačkoj verziji Benedikta XVI?), dok Putin ima crni pojas u džudu, kojim se bavi pet desetljeća te je čak snimio filmić pod naslovom 'Učimo džudo s Vladimirom Putinom'.

Stručnjaci s polja borilačkih vještina naravno imaju različita mišljenja o tome tko bi pobijedio u tuči. Profesor Edwin Malley, jedan od najuglednijih učitelja džuda na svijetu, podsjetio je na borbu velikog majstora džuda Genea Lebella 1961, kada se ovaj borac u ringu suočio s boksačem teške kategorije, kojega je u četvrtoj rundi uspio onesvijestiti gušenjem. Malley napominje da vještine koje nudi džudo nadmašuju one boksačke te da 'dobar majstor džuda može pobijediti dobrog boksača'.

Džudo s Putinom

To znači da bi očito niži i lakši Putin mogao nadvladati mišićavog dvometraša Klička.

S time se načelno slaže i Brian Michelino, trener koji je pet godina proveo vježbajući brazilski džiju-džicu. No on ipak smatra da bi u dvoboju šakama Klička i Putina pobijedio boksački šampion. 'Sumnjam da je Putin, kao karijerni političar, na nivou fizičke spremnosti Klička, vrhunskog sportaša', kaže Michelino. Tu je i razlika u godinama - Kličko je dvadeset godina mlađi od Putina.