OPORBA LOŠE OCIJENILA VLADU

'Tko bi bio zadovoljan? Svi padamo u kolektivnu depresiju'

04.12.2013 u 17:28

Bionic
Reading

Točno dvije godine prošlo je od parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila Kukuriku koalicija. Iako im je mandat službeno počeo tek 23. prosinca, već su se počeli zbrajati rezultati u posljednje dvije godine. Oporba, očekivano, nije zadovoljna - dio smatra da ništa nije napravljeno u posljednje dvije godine, a dio vidi promjene, ali na gore

'Hrvatska, na žalost, u protekle dvije godine nije ostvarila ni jedan napredak, ni u jednom području', ocijenio je HDZ-ov Gordan Jandroković posljednje dvije godine.

Kod Vlade, a posebno premijera Zorana Milanovića, smatra Jandroković, nema interesa za rješavanjem ekonomskih i životnih problema građana, a Vlada je potpuno nesposobna za rješavanje gospodarskih problema i provedbu reformi. Međutim, kaže Jandroković, Vlada je pokazala iznimnu ideološku isključivost, čime je uzrokovala niz nepotrebnih društvenih konflikata.

Prve dvije godine Kukuriku vlade, kazao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, obilježile su porezna presija, izostanak investicija i duboke ideološke podjele društva.

'Prvo je tu porezna presija i pokušaj punjenja državnog budžeta povećavanjem poreznih obveza, drugo je izostanak investicija i gubitak radni mjesta, bez izgleda za poboljšanja u idućem razdoblju i treće je previše ideoloških rasprava u hrvatskom društvu, koje je toliko duboko podijeljeno da u ovom trenutku rasprave o budućnosti i gospodarskom razvoju gotovo da i nema', rekao je Lesar.

'Tko bi bio zadovoljan, svi padamo u kolektivnu depresiju i pesimizam', pesimistično je rezimirao HDSSB-ov Josip Salapić

Stoga HDSSB traži prijevremene izbore kako bi se prilika dala onima koji znaju bolje i više. 'Sazrelo je vrijeme da se aktualna Vlada povuče, tražimo prijevremene izbore', poručio je Salapić.

Vladu je, smatra HDSSB-ovac, umjesto reformi, Hrvatsku vratila tri-četiri godine natrag.

'Jedina pozitivna stvar koja se dogodila u mandatu ove Vlade jest ulazak Hrvatske u EU, no zasluge za to ne pripadaju aktualnoj, nego prethodnim Vladama', kazao je Salapić.

Pohvala nema ni od bivše premijerke i nezavisne zastupnice Jadranke Kosor. 'Puno toga se promijenilo, na žalost, ne na bolje', rekla je Kosor podsjetivši da je njezina Vlada ostavila završene pregovore s EU-om te pozitivan gospodarski rast u 2011. godini.

Aktualna Vlada, dodala je, nije pokazala dovoljno hrabrosti i odlučnosti u nekim potezima, poput rekonstrukcija javne uprave, smanjenje broja agencija i ureda, a što se započelo u njezinu mandatu.

'Nijedan posao nije odrađen do kraja, Vlada nema dovoljno odlučnosti i vizije', zaključila je Kosor.

No dok oporba gleda crno na protekle dvije godine, vladajući su relativno zadovoljni.

'Vlada je napravila velik iskorak, sređujemo stanje u državi, uvodimo reda, uvodimo reforme, dakle reforme kreću. Ono što je osnovno pitanje, jesmo li mi kao društvo spremni na reforme koje moramo provesti i da te reforme stvarno provedemo. Što se tiče Vlade, odlučna je u tomu da se reforme provedu', prokomentirao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

HNS-ov Milorad Batinić zadovoljan je učincima koje je Vlada ostvarila u dvije godine, s obzirom na okolnosti u kojima je preuzela državu i vlast.

'Možemo biti zadovoljni, iako, naravno, uvijek može biti bolje', rekao je Batinić.


301439,298893,291976,290922