IVAN GROZNI

Tjeralica za zloglasnim stražarom naci logora

11.03.2009 u 16:50

Bionic
Reading

Njemački sud je u srijedu izdao uhidbeni nalog za Johnom (Ivanom) Demjanjukom (88) s nadimkom 'Ivan Grozni', koji trenutačno živi u Sjedinjenim Državama, pod sumnjom da je radio kao stražar u nacističkom logoru Sobiboru, objavilo je državno tužiteljstvo u Muenchenu

Demjanjuka, koji je rođen u Ukrajini, sumnjiči se da je 'radio kao stražar u koncentracijskom logoru Sobiboru, koji je danas u Poljskoj, od 27. ožujka 1943. do konca rujna 1943. te da je sudjelovao u ubojstvu 29.000 Židova', piše tužiteljstvo u priopćenju.

Njemačka ima dvije mogućnosti, rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa na tiskovnoj konferenciji: ili će 'američke vlasti protjerati Demjanjuka iz SAD-a (gdje živi, ali mu je oduzeto američko državljanstvo), pa se nakon njegova dolaska u Njemačku može provesti uhidbeni nalog' ili će Njemačka 'zatražiti izručenje'.

'Čim osumnjičenik bude u Njemačkoj, moći će se saslušati' i sudski goniti, dodaje se u priopćenju.U prosincu prošle godine najviše pravosudno tijelo u Njemačkoj, Vrhovni sud u Karlsruheu, pripremio je dokazni materijal kako bi mu se moglo suditi u Njemačkoj. Demjanjukovo ime je na popisu najvećih živih nacističkih ratnih zločinaca koji je izradio centar Simona Wiesenthala.

Nakon Drugoga svjetskog rata Demjanjuk je uspio sakriti identitet i skloniti se u izbjeglički logor nadomak Muenchenu, prije nego je 1952. emigrirao u Sjedinjene Države. No američke vlasti su ga 1986. izručile Izraelu, gdje je dvije godine poslije kao stražar 'Ivan Grozni' iz logora Treblinke prvotno bio osuđen na smrt, ali je 1993. odlukom izraelskoga Vrhovnog suda oslobođen zbog sumnje u stvarni identitet.