josef s.

U Njemačkoj počelo suđenje 100-godišnjem bivšem SS-ovcu

07.10.2021 u 12:30

Bionic
Reading

U Brandenburgu na Havelu, zapadno od Berlina, u četvrtak je započelo suđenje 100-godišnjem bivšem čuvaru logora Sachsenhausen i pripadniku specijalnih postrojbi SS Josefu S. zbog pomaganja u ubojstvu preko 3.000 zatočenika ovog logora tijekom Drugog svjetskog rata.

Optužnica Josefa S. tereti da je "samovoljno" kao čuvar i pripadnik SS-a pomagao u ubojstvu "najmanje 3.518 zatočenika" logora Sachsenhausen, sjeverno od Berlina.

Sachsenhausen je istodobno služio i kao logor za izobrazbu SS postrojbi, koje su bile specijalizirane za čuvanje koncentracijskih logora. Ukupno je u ovom logoru život izgubilo preko 20.000 osoba, mahom Židova, ali i političkih protivnika nacional-socijalističkog režima.

Sudski vještaci su utvrdili kako je Josef S., unatoč dubokoj starosti, sposoban za suđenje, no najviše 2 sata dnevno.

Suđenje se stoga ne obavlja u zgradi pokrajinskog suda u Neuruppinu, nego u za to specijalno pripremljenoj sportskoj dvorani u blizini mjesta stanovanja optuženog, u Brandenburgu na Havelu, gradu od oko 100.000 stanovnika, 50-tak km udaljenom od Berlina.

Na početku suđenja jedan od svjedoka optužbe Leon Schwarzbaum, koji je preživio nekoliko koncentracijskih logora, između ostalih i Sachsenhausen, izrazio je nadu u kasnu pravdu.

"Ovo je posljednji proces za moje prijatelje i drage osobe koje su ubijene i nadam se da će okrivljeni biti i osuđen", rekao je Schwarzbaum uoči početka suđenja.

Njemački mediji špekuliraju oko razloga zbog kojih bivša Njemačka Demokratska Republika, gdje je Josef S. živio nakon povratka iz ratnog zarobljeništva, bivšeg SS-ovca nije izvela pred sud, kako je to učinila s mnogim drugim ratnim zločincima. Prema spisima tajne policije DDR-a Stasi, najkasnije od 1979. istočnonjemačkim vlastima je bilo poznato o komu se radi.