BRITANCI OGORČENI

Tjelesni skeneri u zračnim lukama nezakoniti

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.02.2010 11:56
  • Objavljeno 16.02.2010 u 11:49
aerodrom skeneri

aerodrom skeneri

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Images

Skeneri cijelog tijela postavljeni u dvjema britanskim zračnim lukama nakon pokušaja atentata u zrakoplovu na liniji Amsterdam - Detroit mogli bi se kositi sa zakonskim propisima o zaštiti ljudskih prava, ocijenila je u utorak britanska službena agencija za ljudska prava

Povjerenstvo za jednakost i ljudska prava navelo je u pismu upućenom britanskoj vladi da bi tjelesni skeneri postavljeni početkom veljače u zračnim lukama Heathrow i u Manchesteru mogli kršiti prava na intimu zajamčena člankom 8. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Tjelesni skeneri pružaju vrlo detaljan prikaz koji brojne udruge smatraju previše indiskretnim.

'Iako shvaćamo da postoji legitiman cilj tog kršenja privatnog života, jako nas brine poštuje li se ili se ne poštuje tom indiskrecijom zakon', piše predsjednik Povjerenstva Trevor Phillips.

'Politike nacionalne sigurnosti za cilj imaju zaštitu naših života i naših sloboda, a porazno bi bilo da se tom zaštitom unište ostale naše slobode', dodao je on.

Po mišljenju Povjerenstva, tjelesni skeneri - koji bi se u konačnici trebali postaviti u svim britanskim zračnim lukama - mogli bi povrijediti britansku legislaturu protiv diskriminacije. Selekcija bi se mogla raditi u funkciji 'vjerskih odora, destinacija, nacionalnosti ili podrijetla, što bi bilo ilegalno i diskriminirajuće'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi