Ivan nekad piše

Tisuću 'pametnih' koje ne bismo trebali zaboraviti

25.02.2013 u 08:42

Bionic
Reading

Svaki dan jedna mudrolija, na žutom post-it papiriću

Gospodin internet, otkad je poprimio dosege apsolutne svakodnevice i dostupnosti, u svojoj prašumi sadržaja sve češće nudi osobne projekte pojedinaca koji se u kontinuiranom dnevnom ritmu bave jednom te istom stvari - svakodnevno objavljujući vlastite uratke odabrane tematike.

Sadržajno raznolike fotoserije, dugotrajna periodična dokumentiranja autoportreta, svakodnevna bilježenja istih kadrova, improvizirane jednodnevne skulpture... samo su djelić u poplavi popularnih projekata i projektića autora koji iz dana u dan, kroz jednu objavu dnevno, nadopunjavaju svoje blogove, stranice ili tumblre.

I ja sam se zarazio sličnim konceptom, objavljujući u kontinuitetu jednom dnevno po jednu fotografiju uz prikladan opis na svojoj FB stranici i tumblru SDFZJ, ali najduži period predanog ispunjavanja tog jednog dnevnog zadataka nije zaživio ni pola godine - trajao je 130 dana.

No jedan od meni osobno najdražih internacionalnih internetskih projekata koji u ustaljenom 'jedan na dan' ritmu uspješno puni svoj sadržaj odabranom tematikom je thingsweforget.blogspot.com – blog ilustracija i natpisa koji ovih dana obilježava svoj jubilarni post.

Riječ je o projektu sugestivnih, afirmativnih i optimističnih krilatica, stavova ili poruka, ispisanih na post-it papirićima, kojem iz dana u dan, i tako već više od tri godine, ispisuje izvjesni Singapurac skriven iza imena JJ.

Baš svaki dan JJ piše dovitljive, zanimljive i uglavnom afirmativne poruke na poznatim žutim ljepljivim papirićima, koje onda lijepi po ulicama i raznim lokacijama Singapura ili drugih gradova u kojima u tom trenutku biva, pažljivo dokumentirajući svaki od natpisa kao poseban papir te u kontekstu u kojem je zalijepljen.

Upornost malog privatnog projekta evidentno se isplatila jer je njegov post-it projekt naišao na brz put do prepoznavanja te velik broj vjernih pratitelja (preko 60.000 unikatnih posjetitelja u mjesecu) koji iz dana u dan čitaju, slijede i shareaju njegove pozitivne, pomalo utopističke i sanjarske poglede na svijet.

Predstojeće nedjelje projekt će dočekati svoje 1.000 izdanje - tisućiti post-it s rečenicom koja vam u jutarnje sivilo ove preduge zime možda ipak ubrizga malo pozitivne energije, podsjećajući vas što ne smijete zaboraviti.

Rečenicu sličnog sadržaja, zaboravnog percipiranja svakodnevne ljepote, što jest glavna odrednica samog bloga, nekoliko mi je puta ponovila draga prijateljica koja više nije tu. 'Važno je da znate kako vam je jako dobro i ne smijete to nikada zaboraviti', rekla je lukavica, referirajući se na stav da baš te osnovne, svakodnevne, možda banalne, ali realno točne i neprocjenjive činjenice zahvalnosti, sreće i zadovoljstva, tako često zaboravljamo, uzimajući svakodnevicu i život 'zdravo za gotovo'.

Zato ovog čudnog ponedjeljka bacite oko na simpatični thingsweforget.blogspot.com, proučite kakve poruke JJ ima za vas i barem neko vrijeme ne dajte tom osmijehu da vam pobjegne s lica. Kako JJ na jednom od svojih natpisa kaže: 'Osmijeh ti je odmah tu blizu, pod nosom. Iskoristi ga!'

Sve stvari koje ne smijete zaboraviti možete svakodnevno pratiti na njegovom blogu ili FB stranici. Osim svakodnevne doze inspiracije od JJ-a i projekta o stvarima koje zaboravljamo možete naručiti poster ili neki drugi popratni asesoar.

Više o ponudi i narudžbama pogledajte ovdje.