KUČNI PRITVOR

Tisuće prosvjednika tražilo puštanje gradonačelnika Riace

06.10.2018 u 23:01

Bionic
Reading

Više tisuća prosvjednika u subotu je na ulicama Riace, sela na jugu Italije koje se proslavilo kao uzor integracije migranata, tražilo puštanje iz kućnog pritvora gradonačelnika osumnjičenog da je dogovorenim brakovima pomagao migrantima da reguliraju svoj status

Prosvjednici, među kojima su bili brojni stranci, članovi sindikata, udruga i političkih stranaka, okupili su se ispred kuće gradonačelnika Domenica Lucana, koji ih je s prozora pozdravio.

Izvikivali su mu poruke potpore, a na transparentu ispisali "U svijetu ga obožavaju, Italija ga uhićuje".

Domenicu Lucanu (60), u utorak je financijska policija odredila kućni pritvor. U optužnici stoji da su Lucano i njegov partner Tesfahun Lemlem organizirali ugovorene brakove s "posebnom bezobzirnošću" između lokalnih stanovnika i imigrantica kako bi zaobišli propise.

Tužiteljstvo Lucana optužuje i za prijevare u lokalnom gospodarenju otpadom te navodi da će šira istraga istražiti i moguću zloporabu javnih sredstava.

Riace, selo s 1800 stanovnika proslavilo se i bilo na naslovnicama brojnih tiskovina u svijetu zbog pružanja dobrodošlice tisućama migranata pod Lucanovom vlašću i njihove integracije u društvo. Selo koje je brzo gubilo stanovnike uspjelo je trend preokrenuti od 2000. godine zahvaljujući dobrom korištenju talijanskih i europskih fondova i prihvatu stotina potražitelja azila. Danas imigranti čine više od 300 stanovnika Riacea.