VRUĆI 14. ZAGREB PRIDE

Tisuće na Povorci ponosa poručile: 'Ostavite fašizam u svom šatoru'

13.06.2015 u 12:14

  • +21

XIV. Povorka ponosa

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

Bionic
Reading

U subotu, 13. lipnja, u Zagrebu se održala Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji 14. put. Ove godine organizatori iz Zagreb Pridea poručuju 'Glasnije i hrabrije: antifašizam - bez kompromisa!', upozoravajući da se 'u javnosti promovira isključivost i šovinizam'. U Povorci je sudjelovalo više tisuća ljudi, među kojima su i poznati poput glumice Urše Raukar i političara poput Mirele Holy i Igora Kolmana

Sudionici povorke nose parole "Bilo kuda lezbijske svuda", "Svi smo mi homo", " 'Ko TITO grize obraze"

Sudionicima Zagreb Pridea u znak podrške pridružili su se i predsjednica ORaH-a Mirela Holy, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Bojan Glavašević te saborski zastupnici HNS-a Sonja Konig, Igor Kolman i Boris Blažeković.

Neki od transparenta ove godine glase: "Dugom protiv fašizma", "Policija je tu zbog vas", "Ostavite fašizam u šatoru", "Proleteri svih identiteta ujedinite se"...

Povorku je svojim dolaskom podržao i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Završni skup bit će u parku Ribnjak gdje će grupa Nipplepeople održati koncert, javlja N1


Pod sloganom "Glasnije i hrabrije: Antifašizam - bez kompromisa!", Zagreb Pride organizirao je 14. po redu Povorku ponosa.

Okupljanje je počelo u 15 sati na Trgu Marka Marulića, a povorka je prošla središnjim zagrebačkim ulicama - Vukotinovićevom ulicom, Roosveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom, Šoštarićevom ulicom i ulicom Ribnjak.

Završni skup bit će u parku Ribnjak gdje je grupa Nipplepeople održala koncert.

Početkom lipnja održan je Split Pride pod sloganom 'Izađimo u siguran Split'. Događaj je u Splitu protekao bez incidenta, ali i gotovo bez interesa Splićana. Uz gradonačelnika i predstavnike švedskog i britanskog veleposlanstva, povorku je pratila i policija. Sudionici su se veselili i pozivali na sigurnost pripadnika LGBT zajednice, vjerskih i nacionalnih manjina.

Kako javlja portal crol.hr, na Marulićevom trgu se okupilo više tisuća ljudi, unatoč paklenoj vrućini. Povorka ponosa krenula je u točno 16 sati.



'Ovogodišnjom Povorkom želimo pokazati naše nezadovoljstvo i zabrinutost smjerom u kojem Hrvatska i njeno društvo idu. Ove godine, mi, lezbe, pederi, bi, trans i queer osobe u Povorci ponosa, svoju LGBTIQ Povorku ponosa posvećujemo svim građankama i građanima. Mi ne želimo više mirno stajati i šutke gledati kako se u javnosti promovira isključivost, šovinizam, brojenje krvnih zrnaca, jednoumlje, nasilje, ustašovanje i fašizam. Zagreb Pride ove godine je za 100% šarenu Hrvatsku, za Hrvatsku svih naših sugrađana i sugrađanki, za Hrvatsku različitosti - za Hrvatsku svih nas', poručili su iz Organizacijskog odbora Povorke ponosa (OOPP).


Iz Proglasa Zagreb Pridea ove se godine poručuje: 'Ne smijemo se prepustiti osjećaju apatije i cinizma. Pasivnost i skretanje pogleda luksuz su koji si više ne možemo priuštiti jer sve nas tlače iste strukture moći. Moramo ih zaustaviti u daljnjem političkom, ekonomskom i moralnom razaranju našega društva. Naša ljudska prava moraju biti neotuđiva. Na njima više nitko neće raditi kompromise radi vlastitih, sebičnih interesa!'