PROGNOZA: NE MOŽE GORE

Tisuće Australaca bježi pred vatrenom olujom

23.10.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Tisućama Australaca preporučeno je da napuste svoje kuće zbog opasnosti od širenja požara budući da je suhi vjetar uzrokovao razbuktavanje vatrene oluje u blizini Sydneya gdje vatrogasci već danima nastoje staviti pod kontrolu desetke požara.

Više od 200 kuća izgorjelo je u požaru u državi Novi Južni Wales od prošlog tjedna kad su požari poharali naselja u širem predgrađu Sydneyja gdje su izgorjele čitave ulice. U pokušaju da spasi svoj dom, jedan je čovjek umro od posljedica srčanog udara.

"Prognoza za srijedu ne može biti gora. U takvim danima izgledna je opasnost od novih gubitaka života i imovine", kazao je Shane Fitzsimmons, ravnatelj vatrogasnih službi za Novi Južni Wales, a iz nadležnog ministarstva upozoravaju na ozbiljnost situacije i pozivaju stanovništvo da napusti svoje kuće i prepusti vatrogascima da gase požar i učine sve što mogu da zaštite zajednicu.

U brdovitom području Blue Mountain, 100 kilometara zapadno od Sydneyja, očekuju se temperature više od 30 stupnjeva Celzijusovih, a u Sydneyu i više od 35 stupnjeva što, u kombinaciji s vrućim i suhim vjetrom, koji puše 100 kilometara na sat, može prouzročiti nove požare i dodatni izazov za vatrogasce.

Aktivno je 59 požara od čega je 19 potpuno izvan kontrole. Prije nego se vremenski uvjeti dodatno pogoršaju i vatra razbukti, tamošnje vlasti su naredile zatvaranje škola u području Blue Mountin i evakuirale domove umirovljenika.