NAKON ODLUKE IDU I PREGOVORI

Tireli potvrdila: Laburisti korak do ulaska u Kukuriku koaliciju!

13.05.2015 u 12:26

Bionic
Reading

Iako se o ulasku u Kukuriku koaliciju još mora oglasiti Nacionalno vijeće Hrvatskih laburista, sve je izglednije da će ta stranka postati dijelom trenutno vladajuće Kukuriku kooalicije. Predsjednica Laburista Nansi Tireli potvrdila je da je većina članova na terenu za koaliciju sa SDP-om, a upravo je takvo okupljanje ljevice, kaže, jedini način da se spriječi dolazak desnice na vlast

'Ja sam od prvog dana govorila da će odluka hoćemo li ići u koaliciju i s kim, biti odluka članova. Zasad smo preko 80 posto terena prošli, dogovarali i razgovarali i činjenica je da je velik broj članova za koaliciju i ako govorimo o koaliciji, onda su isključivo za koaliciju sa SDP-om. Odluka nije konačna jer odluku o koaliciji donosi naše najviše tijelo, Nacionalno vijeće koje bi sjednicu trebalo imati do kraja lipnja i onda bi ta odluka bila konačna', potvrdila je Tireli, rekavši da je poziv za udruživanje stigao iz SDP-a.

Iako Nacionalno vijeće može formalno donijeti odluku o pristupanju koaliciji, sam postupak time nije gotov jer nakon toga slijede pregovori, poručuje Tireli

'Laburisti imaju svoje točke pregovora i mi ne odstupamo od svojih principa i vrijednosti koje smo kao stranka zagovarali ove četiri godine u Saboru. Prva točka pregovora bit će zaštita radničkih prava i onih koji žive od svog rada. Mislim da i jednoj Socijaldemokratskoj partiji, kao partneru koji bi se trebao boriti za ista prava, možemo to iskomunicirati na dobar način i mislim da bi ta koalicija bila dobra i zato što bismo trebali dati poruku jedinstva ljevice. Moramo napraviti sve da se ljevica do parlamentarnih izbora uistinu ujedini jer ako to ne napravimo, dovodimo desnicu na vlast, a mislim da nam to u ovom trenutku nije potrebno i da bismo dolaskom desnice nazadovali', kazala je Tireli.

Na pitanje tportala ima li na drugoj strani u SDP-u spremnosti za prihvaćanje točaka na kojima će Laburisti inzistirati, Tireli je kazala: 'Sve što vidimo proteklih mjeseci ide u prilog mišljenju da se neke stvari mijenjaju. Moramo razumjeti sve i uzeti sve u obzir. Kukuriku koalicija je došla na vlast kad je bilo jako puno problema i nemoguće je očekivati od bilo koga da u tri ili četiri godine riješi probleme koji su se sustavno slagali 20 i više godina i toga moramo biti svjesni. U posljednjih godinu dana Kukuriku koalicija prepoznaje probleme građana, počela je donositi zakone koji te probleme rješavaju i nadam se da su ta neka socijalna prava i prava s osnove rada, zajednički nazivnik i SDP-u i Laburistima. Možemo se razilaziti u načinima provedbe zakona i realizaciji istoga, ali to se može uskladiti. Važno je da imamo zajednički cilj.'

Budući da je većina članova za pregovore sa SDP-om, novinari su upitali Tireli što je s drugim strankama Kukuriku koalicije. 'SDP nam je najbliži. HNS nam sada nije toliko blizak u djelovanju, ali HNS je dio koalicije i to trebamo poštivati, ali pregovarat ćemo sa SDP-om jer još i budući članovi koalicije nisu poznati', kaže Tireli.

Na pitanje kakve šanse Laburisti imaju ako bi samostalno izašli na izbore, Tireli priznaje da su minimalne.

'Objektivno, šanse su minimalne, s obzirom na rejting koji trenutno imamo. Najiskrenije, ova koalicija može donijeti dobro, ne samo da Laburisti budu u parlamentu i da participiramo, nego i zato što su Laburisti jedna stranka koja je u ove četiri godine svog djelovanja kroz sve svoje prijedloge zakona i inicijative pokazala koji su nam prioriteti i da se uistinu borimo za građane i one za koje smatramo da su ugroženi. To transparentno iznosimo, dokaz tome je i kaznena prijava protiv premijera, vodećih ljudi u DUUDI-ju i CERP-u. To je ta principijelnost od koje ne želimo odstupati i kao mogući koalicijski partneri ostat ćemo na istom tragu i boriti se za iste stvari', kazala je Tireli.

Upitana, s obzirom na izglednu koaliciju, ima li zamjerke SDP-a zbog kaznene prijave, Tireli je kazala: 'Objasnili smo prijavu i poruka je vrlo jasna, zaštita radničkih prava i radnike treba štititi. Zakone treba poštivati. U ožujku 2013. Vlada je donijela odluku da će isplatiti plaće tim radnicima, a oni od prosinca nisu dobili plaću i Vlada je za to odgovorna. Nema tu prostora za prepucavanje, sve je jasno.