KORUPCIJSKA AFERA

Tipurić demantira umiješanost u malverzacije s HEP-om

04.09.2009 u 16:35

Bionic
Reading

Dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić opovrgnuo je napise u Jutarnjem listu da je umiješan u financijske malverzacije s HEP-om zahvaljujući kojima je zaradio više stotina tisuća kuna

U demantiju je zatražen ispravak 14 netočnih navoda iz teksta, koje objavljujemo kako ih navodi odvjetnik Darka Tipurića i Ekonomskog fakulteta:

1. Netočan je navod da je dekan Tipurić HEP-u isporučivao i naplaćivao šprancirane ugovore identične obrascima koji su na web stranici udruge Croma. Niti je točan navod da je dekan Tipurić za ugovore koji su na internetu besplatni uzeo 50.000 eura.

2. Netočan je navod da je dekan od HEP-a izvukao 380.000 kuna.

3. Netočno je da je Ekonomski fakultet, zastupan po dekanu Tipuriću, sklapao štetne ugovore s HEP-om, kao što je netočno da postoji sumnjiva poslovno-partnerska suradnja dviju institucija.

Darko Tipurić

- profesor na katedri Organizacija i menadžment, rođen je 1966. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao i magistrirao, a 1993. godine u Zagrebu je doktorirao. Poslovni savjetnik većeg broja hrvatskih poduzeća, uključujući HEP, Dalekovod, Podravku, Tehniku, Uljanik, Finu, Inu, PBZ, Tekstilpromet. Područje rada mu je strateški menadžment, konkurentska sposobnost poduzeća, poslovno odlučivanje, korporativno upravljanje.

4. Dekan Tipurić nikad nije primio 'nagradu' u obliku unosnih poslova izrade menedžerskih ugovora.

5. Dekan Tipurić nikad nije HEP-u isporučivao šprancirane ugovore, identične obrascima menadžerske udruge Croma.

6. Netočno je da je dekan Tipurić naplaćivao oko 180.000 kuna po ugovoru niti je točno da postoji aneks koji bi jamčio bilo kakav bonus.

7. Netočno je da je HEP dekanu Ekonomskog fakulteta delegirao izradu menadžerskog ugovora. HEP je od Ekonomskog fakulteta naručio savjetovanje o oblikovanju menadžerskih ugovora za članove buduće uprave HEP-a s osvrtom na ulogu i odgovornost buduće uprave HEP-a sukladno Zakonu o trgovačkim društvima.

8. Netočna je tvrdnja da je Ekonomski fakultet u Zagrebu izrađivao ugovore po špranci za potreba HEP-a pa stoga takav ugovor nije mogao biti prezentiran Upravi fakulteta.

9. Netočno je da je studija koja analizira organizaciju rada HEP-a postojeći organizacijski ustroj predstavila kao idealan. Naprotiv, sustavno su analizirani svi nedostaci postojeće organizacije HEP-a i predložene su radikalne organizacijske promjene.

10. Netočna je tvrdnja da Ekonomski fakultet u Zagrebu izdaje stotine diploma i certifikata djeci članova uprave HEP-a ili bilo kojih drugih društava, budući da Ekonomski fakultet izdaje diplome i certifikate onim polaznicima i studentima koji su za to ispunili sve uvjete.

11. Netočno je da su stručne studije koje izrađuje Ekonomski fakultet paravan za bilo kakav oblik mita i korupcije. Jedna od temeljnih djelatnosti fakulteta, što je vidljivo iz registra Trgovačkog suda, pružanje je istraživačkih, razvojnih i konzalting usluga, izrada stručnih elaborata i ekspertiza.

12. Netočno je da djeca direktora društava zbog toga ostvaruju bilo kakve beneficije na Ekonomskom fakultetu.

13. Netočno je da dekan Tipurić zauzima poziciju monopolista u izradi stručnih studija i projekata za potrebe javnih poduzeća, u izradi etičkih kodeksa javnih poduzeća i za dodjelu certifikata za članove nadzornih i upravnih odbora.

14. Netočna je izjava da je Dekan Tipurić pokrenuo neprofitnu udrugu pri Ekonomskom fakultetu koja je preuzela izdavanje certifikata stručnosti.

Ekonomski fakultet – Zagreb je, dakle, obavljajući redovnu djelatnost pružao usluge Hrvatskog elektroprivredi d.d., kao i njezinim ovisnim društvima. Za sve obavljene poslove postoji valjana pravna osnova - ugovor ili narudžbenica. Vidljivo je da se radi o visokostručnim, transdisciplinarnim ili interdisciplinarnim projektima na kojima su radili vodeći eksperti za pojedina područja u Hrvatskoj, ne samo s Ekonomskog fakulteta, nego i s drugih fakulteta i institucija u Republici Hrvatskoj, stoji u demantiju koji je u ime Darka Tipurića i Ekonomskog fakulteta potpisao zagrebački odvjetnik Saša Pavličić Bekić.

Dekan Tipurić će se na konferenciji za novinare u ponedjeljak osobno očitovati o najnovijoj aferi. 'Zbog korupcijske afere Indeks i sada medijskih napisa da dekana Darka Tipurića istražuje policija zbog navodnih malverzacija s HEP-om, Ekonomski fakultet trpi veliku štetu. Stvorena je loša atmosfera među profesorima i studentima. Naime, naša institucija je dio akademskog stupa, a kad građani gube vjeruju u akademsku zajednicu, to nije dobro za hrvatsko društvo u cjelini', kazao je za tportal.hr Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu i saborski zastupnik SDP-a.