STRAVA U GORSKOM KOTARU

Tinejdžerka zakopala tek rođenu bebu u dvorištu kuće

16.07.2013 u 08:37

Bionic
Reading

Sedamnaestogodišnja djevojka iz Gorskog kotara skrivala je trudnoću i navodno za nju nisu znali ni njezini najbliži, roditelji, sestre i prijatelji. Rodila je prošlog tjedna, sama. Očajna, tek rođenu bebu je usmrtila i zakopala, piše 24sata.hr

Nakon poroda jako je krvarila pa su je odvezli u ogulinsku bolnicu. Bolnica je prijavila slučaj policiji, a ona je pokrenula potragu za bebom te su je našli u vrtu pored kuće.

Stravičan zločin dogodio se još prošle srijede, a klupko se počelo raspetljavati kada je djevojka dovedena u bolnicu. Liječnici su otkrili da je uzrok obilnom krvarenju zaostala posteljica. Djevojka je ubrzo uhićena te je protiv nje podignuta kaznena prijava za čedomorstvo.

Mještani su za Večernji list ispričali da je riječ o mirnoj obitelji s pet kćeri koje su, priznaju neki, pod strogom roditeljskom paskom i vrlo strogo odgajane. Obitelj se doselila u Gorski kotar u vrijeme rata. Moguće je da je upravo strah od roditeljske reakcije nagnao djevojku da odluči ubiti vlastito dijete. Mjesecima je živjela skrivajući trudnički trbuh, a potom se odlučila na strašan čin koji će je obilježiti do kraja života.

Prema zakonu, kazna za čedomorstvo u Hrvatskoj je od jedne do osam godina zatvora. Čedomorstvo tretiraju kao 'privilegirano ubojstvo', a blaža kazna je već unaprijed predviđena zbog posebnog psihofizičkog stanja u kojem se nemali broj rodilja može naći u razdoblju od nekoliko sati ili čak više dana od porođaja.

U zagrebačkom Centru za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče godišnje se u prosjeku vještači ubrojivost pet majki koje su ubile svoju novorođenčad, navodi 24sata