ZASLUŽENO!

Time proglasio 'borce protiv ebole' osobom godine

11.12.2014 u 07:44

Bionic
Reading

Liječnici, bolničari i druge osobe koje se bore protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi američki časopis Time je proglasio 'osobom 2014.'.

'Zbog neumornih čina odvažnosti i suosjećanja, zbog toga što su svijetu dali vremena da ojača svoju obranu, zbog izlaganja riziku, zbog svoje upornosti, žrtve i spašavanja života, borci protiv ebole su Timeova osoba godine u 2014.', komentirala je u srijedu glavna urednica Nancy Gibbs na internetskoj stranici časopisa, obrazlažući svoj izbor.

Time je 2013. za osobu godine izabrao papu Franju

Časopis je odao priznanje 'borcima protiv ebole' u cjelini, spomenuvši napose 'posebne snage organizacije Liječnici bez granica, humanitarne radnike kršćanske dobrotvorne udruge Samaritan's purse i mnoge druge diljem svijeta koji su se borili zajedno s mjesnim liječnicima i bolničarima, s djelatnicima hitne medicinske i pogrebne službe'.

Po riječima Nancy Gibbs, vlade nisu bile prikladno opremljene kako bi odgovorile na tu krizu. 'Ebola je rat i upozorenje. Međunarodni zdravstveni sustav ni izdaleka nije dovoljno snažan da bi nas zaštitio od neke zarazne bolesti'.

U trima zapadnoafričkim zemljama najpogođenijim hemoragijskom groznicom (Liberija, Sijera Leone i Gvineja) umrla je 6331 osoba od 17.800 zaraženih, navodi se u zadnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije objavljenom 6. prosinca.

Zdravstveno osoblje, na prvoj crti u borbi s virusom, plaća osobito visoku cijenu, budući da je od 592 zaražena umrlo 340 radnika.

Američki časopis bira osobu godine od 1927. U 2012. je izabrao tek izabranog američkog predsjednika Baracka Obamu

Na drugom mjestu za 2014. su prosvjednici iz Fergusona, u Missouriju, koji od početka kolovoza prosvjeduju protiv ubojstva mladog crnca koje je počinio bijeli policajac i koje je ponovo potaknulo rasno pitanje diljem zemlje.

Na trećem mjestu je ruski predsjednik Vladimir Putin koji si je, drži list, postavio zadaću obnove ruskog carstva.

Raste broj žrtava ebole

Broj žrtava epidemije ebole narastao je na 6.388 mrtvih od 17.942 slučaja zaraze do 7. prosinca, a njezino širenje potiču prvenstveno nove infekcije u Sijera Leoneu, rekla je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Sijera Leone je izvijestila o 397 potvrđenih novih slučajeva u tjednu do 7. prosinca, što je tri puta više od objedinjenih brojki druge dvije zemlje centra bolesti Gvineje i Liberije, rekla je UN-ova agencija u najnovijem izvješću. Ogromna većina umrlih je u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, svi osim njih 15 u najgoroj epidemiji ove bolesti do sada. Mada je Sijera Leone preuzeo prvo mjesto od Liberije po broju slučajeva, 7.897 prema 7.719, ta zemlja je izvijestila o 1768 mrtvih prema 3177 liberijskih, rekao je WHO.