NAJJAČA BOŠNJAČKA STRANKA

Tihić ponovno izabran za predsjednika SDA

26.05.2009 u 21:58

Bionic
Reading

Sulejman Tihić osvojio je novi četverogodišnji mandat predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine dobivši potporu većine izaslanika koji su sudjelovali u radu petog kongresa te stranke u Sarajevu.

U najneizvjesnijim unutarstranačkim izborima još od osnutka SDA 1990. Tihić je pobijedio Bakira Izetbegovića i Adnana Terzića, dvojicu dosadašnjih bliskih suradnika koji su otvoreno iskazivali nezadovoljstvo Tihićevim radom te ga optuživali kao sukrivca za zastoje i teškoće u kojima se danas nalazi BiH.

I Izetbegović i Terzić najavili su povlačenje iz stranačkog vrha ako ne dobiju povjerenje kongresa za obnašanje predsjedničke dužnosti.

Tihić, koji je na mjestu predsjednika SDA naslijedio utemeljitelja Aliju Izetbegovića, najavio je da će to ostati stranka političkog centra, "otvorena za sve građane".

Nećemo i ne možemo zaboraviti prošlost, no rješavat ćemo probleme i otvorena pitanja sadašnjosti i budućnosti, istaknuo je pred izaslanicima na kongresu. Najavio je kako će jedan od prioriteta za SDA i njega osobno u idućem razdoblju biti provedba ustavne reforme u BiH koja je "ključ za rješavanje političkih, gospodarskih i socijalnih pitanja u zemlji".

Tihić je istaknuo da njegov cilj ostaje održanje BiH kao cjelovite države s trima razinama vlasti i regijama utemeljenim na gospodarskim, zemljopisnim i povijesnim kriterijima.

Pozvao je da se u pregovorima o tim važnim pitanjima pokaže spremnost na kompromis, podsjetivši kako je "vrijeme pokazalo da od politike 'sve ili ništa' ostaje - ništa".

Provedba ustavne reforme u BiH jedna je od zadaća što proistječu i iz programske deklaracije prihvaćene na kongresu SDA.

Ta stranka u svojim programskim načelima za iduće razdoblje ističe i potrebu izgradnje posebnih odnosa sa susjednim državama, uključivo Hrvatsku, jer ocjenjuje da je to zajednički interes, čime se pridonosi rješavanju i unutarnjih i regionalnih pitanja.