CARINSKA UNIJA

Theresa May razmatra novo, spasonosno rješenje za Brexit s kojim se slaže i EU. Otkrivamo o čemu je riječ

21.01.2019 u 13:30

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May, nakon odbacivanja dogovorenog plana za Brexit s EU-om, u ponedjeljak ima rok predstaviti plan B parlamentu. May će pred zastupnike izići u 16.30 po srednjeeuropskom vremenu. Pretpostavlja se da će novi prijedlog biti tek blaga modifikacija postojećeg, a tijekom vikenda su se pojavile i neke nove-stare ideje. Tako bi Londonu bilo najdraže da se samostalno dogovori s Irskom o granici, dok bi ostatku EU-a bilo najlakše dogovoriti sporazum kad bi Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo u carinskoj uniji

May ima za cilj pridobiti na svoju stranu pobunjenike iz vlastite Konzervativne stranke i sjevernoirske unioniste iz DUP-a, ali za takvo nešto, najmanje, je potrebna izmjena zaštitnih mehanizama (backstop) za Irsku. Problem granice s Irskom jedan je od najvećih problema nastalih nakon što je pokrenut postupak, odnosno izglasan izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, koji nije riješen u posljednje dvije godine do danas, pa je teško vjerojatno da je May smislila spasonosnu formulu preko vikenda. May navodno planira predložiti da se u zaštitni mehanizam za Irsku (backstop) uvede klauzula kojom bi se definirao rok trajanja te odredbe kako bi na svoju stranu pridobila DUP.

Dopisnica BBC-ja iz Bruxellesa Katya Adler smatra da je postignuti sporazum o Brexitu u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbijen s manjom razlikom da bi pritisak na EU da promijeni svoj čvrst stav prema zaštitnim mehanizmima (backstop) prema Irskoj bio veći, ali ovako je jasno da je problem širi nego tek puko pitanje zaštitnih mehanizama na granici s Irskom. Zbog toga, navodi ona, u Bruxellesu vlada mišljenje da se zastupnici u Londonu trebaju dogovoriti oko zajedničke vizije o Brexitu prije nego EU27 učini bilo kakav novi potez.

Nakon propasti sporazuma koji je May dogovorila s Bruxellesom pojavila su se neka nova razmišljanja o tome kako bi se mogla razriješiti nastala zavrzlama. Britanska strana je ponovno počela spekulirati mogućnošću da se napravi dvostrani dogovor između Irske i Ujedinjenog Kraljevstva o granici, no takvu ideju odmah je srezala Mairead McGuinness, članica irske vladajuće stranke Fine Gael i potpredsjednica Europskog parlamenta, kazavši da se čudi što se ta ideja vratila u opticaj jer je Irska članica Europske unije i ne može samostalno dogovarati takve sporazume.

Također se pojavila ideja da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u carinskoj uniji. Velika Britanija bi odustajanjem od obećanja o izlasku iz carinske unije nakon napuštanja Europske unije mogla ukloniti sve prepreke potvrđivanju sporazuma o Brexitu, rekao je u subotu povjerenik Europske komisije za poljoprivredu, Irac Paul Hogan.

Glasnogovornik premijerke May je nakon glasovanja naglasio da politika vlade ostaje izlazak iz carinske unije, a europski dužnosnici ističu da bi odustajanjem Londona od tog prioriteta EU bio voljan pregovarati te da bi se olakšale poteškoće oko irske granice, najkompleksnijeg pitanja u pregovorima.

Carinska unija EU-a osnovana je 1968. godine i osmišljena je na način da olakšava trgovinu tvrtkama iz EU-a, usklađuje carine na robu koja dolazi izvan EU-a i pomaže u zaštiti europskih građana, životinja i okoliša. U praksi carinska unija znači da carinska tijela svih zemalja EU-a zajednički djeluju kao jedno carinsko tijelo.

  • +12
Brexit - prosvjedi pred britanskim parlamentom Izvor: Pixsell / Autor: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL

Na robu koja se uvozi na njihovo područje iz ostatka svijeta primjenjuju iste tarife, a u unutarnjoj trgovini ne primjenjuju nikakve tarife. Kad je riječ o Uniji, to znači da se carine ne naplaćuju kad se roba prevozi iz jedne države članice u drugu.

Jasno je da bi - kad bi britanska premijerka pristala ostaviti svoju zemlju u carinskoj uniji - sasvim obesmislila cijeli proces Brexita. Jedna od osnovnih poruka pobornika Brexita tijekom kampanje bila je da će nakon izlaska iz Europske unije London moći samostalno dogovarati trgovačke sporazume. Ostankom u carinskoj uniji ta bi mogućnost bila onemogućena, što bi zasigurno izazvalo veliko protivljenje zagovornika tvrdog Brexita.

Carine na robu koja se uvozi u EU čine oko 14 posto ukupnog proračuna EU-a kao dio njegovih 'tradicionalnih vlastitih sredstava', navodi se na službenim stranicama Europske unije. Carinske provjere na vanjskim granicama EU-a štite potrošače od robe i proizvoda koji bi mogli biti opasni ili štetni za njihovo zdravlje. Životinje i okoliš štite se borbom protiv nezakonite trgovine ugroženim vrstama i sprečavanjem bolesti bilja i životinja.

Također, carinska tijela surađuju sa službama zaduženima za politike i imigraciju radi borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma. Bore se protiv trgovine ljudima, drogom, oružjem i krivotvorenom robom te provjeravaju putnike s velikim količinama gotovine kako bi se uvjerili da nije riječ o pranju novca, izbjegavanju plaćanja poreza ili čak financiranju kriminalnih organizacija. Carina EU-a radi i na suzbijanju poreznih prijevara i prijevara s trošarinama u kojima sudjeluju poduzeća i pojedinci kako nacionalnim vladama ne bi bili uskraćeni ključni prihodi za potrebe javne potrošnje.

  • +4
Odbačen sporazum Therese May o Brexitu Izvor: Pixsell / Autor: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL