BREXIT

Theresa May: Nema referenduma, glasanje o sporazumu u siječnju

17.12.2018 u 19:32

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May objavila je u ponedjeljak da u trećem tjednu siječnja sljedeće godine namjerava britanskom parlamentu ponuditi na glasanje sporazum koji je o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije dogovorila u Bruxellesu

May je u ponedjeljak rekla zastupnicima da traga za načinom da ojača utjecaj britanskog parlamenta na tzv. backstop, rezervno rješenje za osiguranje otvorenosti granice Irske i Sjeverne Irske.

Ona, prema priopćenju njezina ureda, namjerava u obraćanju parlamentu osuditi sve češće pozive u Ujedinjenom Kraljevstvu za drugi referendum o Brexitu predstavljen kao moguće rješenje političke slijepe ulice nastale neprihvaćanjem sporazuma o razvodu zaključenom s Bruxellesom.

'Nemojmo iznevjeriti povjerenje britanskog naroda pokušavajući organizirati novi referendum o Brexitu', poruka je britanske premijerke zastupnicima Donjeg doma.

Novo glasanje bi 'pokrenulo nepopravljive štete za cjelovitost našeg političkog života. Taj drugi referendum nas vjerojatno ne bi više pokrenuo prema naprijed i dodatno bi podijelio našu zemlju u trenutku kada radimo na ujedinjenju'.

U lipnju 2016. se na referendumu 52 posto glasača izjasnilo za izlazak iz EU.

Brexit se treba provesti 29. ožujka ali sporazum o razlazu zaključen u studenom s Bruxellesom nakon teških pregovora nije uvjerio zastupnike raznih političkih orijentacija, bilo da su pobornici Brexita bez ustupaka ili su za zadržavanje u europskom klubu.

Britanski zastupnici iz oporbenih i vladajuće Konzervativne stranke kritizirali su u ponedjeljak premijerku Theresu May jer nije dopustila da parlament prije božićne stanke glasa o njezinu sporazumu o Brexitu.

'Premijerka je cinično kupila vrijeme', rekao je čelnik laburista Jeremy Corbyn optuživši May da vodi zemlju u 'nacionalnu krizu'.

Nekoliko zastupnika May je u ponedjeljak optužilo da pokušava ugušiti raspravu i 'zastrašiti' parlament tako što postavlja izbor između prihvaćanja njezina sporazuma s Bruxellesom i napuštanja EU-a bez dogovora.

'Odgovorna premijerka stavila bi sporazum na glasanje ovaj tjedan', rekao je Corbyn dok su je zastupnici obiju strana pozivali da se glasanje održi prije Božića.

Više ministara u vladi zatražilo je u ponedjeljak da se raspravi o mogućim alternativama premijerkinu dogovoru s Bruxellesom ako ga, kako se očekuje, parlament odbije.

Parlament bi trebalo 'pitati oko čega se može složiti' ako odbije sporazum, rekao je ministar gospodarstva Greg Clark BBC-u.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd također je novinarima izjavila da podupire druge konzervativne zastupnike koji traže 'indikativno glasanje' o drugim opcijama za Brexit.

'Moramo saznati što misli parlament, za što bi glasala većina zastupnika', rekla je Rudd. 'Moramo uzeti u obzir sve opcije', dodala je.