britanci u niskom startu

The Guardian usporedio epidemiološku i turističku situaciju u Hrvatskoj s četiri najveća europska konkurenta: Kako stojimo?

21.05.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Britanski Guardian izdvojio je pet popularnih europskih destinacija koje se otvaraju turistima, iako su u Ujedinjenom Kraljevstvu na 'žutoj' listi, što znači da se Britanci po povratku kući s ljetovanja moraju višekratno testirati i povući u 10-dnevnu samoizolaciju. Na listi su Francuska, Grčka, Italija, Španjolska i Hrvatska

Britanija je ovog tjedna, nakon petomjesečne zabrane turističkih putovanja u inozemstvo, uvela nova pravila za međunarodne putničke transfere. Tzv. sustav semafora čine crvena, žuta i zelena lista zemalja, ovisno o epidemiološkim kriterijima i cijepljenosti stanovništva.

Britanski turisti od ponedjeljka mogu putovati na ukupno 12 destinacija sa zelene liste bez restrikcija, a vladini dužnosnici ponavljaju da bi države sa žute liste do daljnjeg ipak trebalo izbjegavati. Međutim turistička putovanja u 'žute' nisu izričito zabranjena, pa Britanci planiraju svoja ljetovanja u nadi da će se do njihova povratka kući ukinuti obvezna samoizolacija.

Guardian je jutros svojim čitateljima ponudio pet popularnih turističkih odredišta sa žute liste, uz pregled lokalnih epidemioloških situacija.

Španjolska

U Španjolskoj je prvu dozu cjepiva protiv Covida-19 primilo 34 posto stanovnika, a drugu dozu njih 16. Dnevna statistika govori o 119 zaraženih na milijun stanovnika.

Znatno je pala stopa smrtnosti od Covida-19, kao i pritisak na jedinice intenzivnog liječenja. U srijedu je evidentirano 6080 novozaraženih, 400 manje nego prošlog tjedna, sa 66 smrtnih slučajeva u odnosu na prošlotjednih 108. Zemlja se vraća u kakvu-kakvu 'normalu', nakon što je 10. svibnja ukinuto izvanredno stanje. Policijski sat ostao je na snazi samo u Navarri i Valenciji.

Maske su obavezne u vanjskim i unutarnjim prostorima, osim na sportskim aktivnostima, što uključuje džogiranje i bicikliranje. Maske su propisane i na plažama, no to se uglavnom ignorira. Otvoreni su interijeri kafića i restorana, osim na Balearima, na kojima se jesti i piti može samo na terasama. Kanari ograničavaju okupljanja na 15 ljudi, Valencija na 10, a Katalonija i Baleari na šest. Pandemija je, inače, imala devastirajući učinak na španjolsku ekonomiju, pa je tako 30 do 40 posto kafića i restorana stavilo ključ u bravu.

Britanci od ovog tjedna ne trebaju nikakvu covid-potvrdu za ulazak u Španjolsku. Samo ovog tjedna put Alicantea kreće 69 zrakoplova s britanskim turistima.

Grčka

Epidemiološka slika Grčke nešto je nepovoljnija: prvom dozom cijepljeno je 28,5 posto, drugom dozom 16 posto građana, a dnevnih slučajeva je 192 na milijun stanovnika.

Uoči turističke sezone ubrzano je cijepljenje turističkih radnika i otočnog stanovništva i to jednom dozom cjepiva Johnson & Johnson. Dnevno se cijepi više od 100.000 ljudi pa se epidemiolozi nadaju postizanju kolektivnog imuniteta do ljeta. Grčka je ukupno prošla nešto bolje od većine europskih zemalja, s ukupno 383.558 slučajeva zaraze i 11.587 smrtnih slučajeva, iako se zbog ograničenog testiranja pretpostavlja da je smrtnost od Covida i veća.

Epidemiološke mjere počelo se popuštati od početka svibnja. Maske su obavezne u javnosti, ali ne na terasama ugostiteljskih objekata. U pogonu su sva prijevozna sredstva, otvoreni su muzeji i trgovine. Policijski sat sveden je na razdoblje od 00.30 do 5 sati.

Grčki turizam ljetos se urušio, uz 80 posto manje dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. s 33,1 milijun turista. Prihodi su pali sa 18 na četiri milijarde eura. Grci sada nastoje produžiti sezonu, a optimizam potiču prognoze operatera poput TUI-ja da će Grčka i Španjolska ovog ljeta biti omiljene destinacije, kao i rekordan broj direktnih letova između Atene i SAD-a.

Grčka se otvorila za sve turiste 15. svibnja. Posjetitelji moraju precizirati kamo idu te pokazati potvrdu o potpunom cijepljenju ili negativan test na Covid. Čarter avioni već slijeću na otoke poput Mikene i Krete, a u srijedu je na Rodos stiglo prvih 180 turista iz Britanije. Putnici su rekli da su se spremni samoizolirati kad se vrate kući.

Francuska

U Francuskoj je s obje doze cijepljeno 14 posto stanovnika dok je prvu dozu primilo njih 31 posto. Dnevnih slučajeva je 204 na milijun.

U Francuskoj je još uvijek na snazi policijski sat od 21 do 6 sati. Ugostiteljski objekti od srijede su otvorili terase, a za jednim stolom može biti maksimalno šest ljudi. Otvorene su sve trgovine, muzeji, kazališta i kina, dopušteni su sportovi na otvorenom. Maske su obavezne u svim javnim zatvorenim prostorima, kao i na ulicama većih gradova. Od 9. lipnja restorani i kafići otvorit će i unutarnje prostore, a policijski sat trajat će od 23 do 6 sati.

Francuska industrija u pandemiji je doživjela procvat, no pogođeni su ugostitelji i uslužne djelatnosti, uključujući turistički sektor koji je prošle godine izgubio 61 milijardu eura. Vlada je uskočila s paketom pomoći od 16 milijardi eura i obećala dodatne naknade dokle god to bude potrebno.

Turisti iz Britanije i EU-a mogu ući u Francusku s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata. Britanci moraju potpisati izjavu da nemaju simptoma i da nisu bili u kontaktu sa zaraženim osobama te se moraju samoizolirati prvih sedam dana, prije novog PCR testiranja koje će od srpnja biti besplatno za turiste.

Italija

U Italiji je s dvije doze cijepljeno 15 posto, a prvom dozom 33 posto stanovništva. Država trenutno bilježi najmanje dnevnih slučajeva - 98 na milijun stanovnika.

Italija je započela s ublažavanjem mjera od 26. travnja. U većini krajeva restorani i kafići otvorili su terase, otvoreni su dućani, kazališta, kina i muzeji. Stopa smrtnosti od Covida, broj novozaraženih i hospitalizacija su u padu, cijepljenje je u punom jeku, a policijski sat sveden je na period od 23 do 5 sati, s time da će se smanjiti 7. lipnja te se 21. lipnja očekuje ukidanje ograničenja kretanja. Od 1. lipnja otvorit će se interijeri restorana do 18 sati. Zaštitne maske zasad su obavezne i u vanjskim prostorima.

Turizam je ključan za talijansko gospodarstvo i čini 14 posto BDP-a. U vrijeme pandemije izgubljeno je više od pola milijuna radnih mjesta u turističkom sektoru. Očekivanja od nadolazeće sezone su velika, uz procjene o najmanje 39 milijuna stranih i domaćih turista.

Italija je 16. svibnja ukinula obaveznu samoizolaciju za turiste iz EU-a, Britanije, Izraela te testirane putnike na letovima iz SAD-a, Kanade, Japana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Svi turisti trebaju pokazati dokaz o potpunom cijepljenju cjepivom odobrenim u EU, preboljenju ili negativan test ne stariji od 48 sati.

Hrvatska

Prema Guardianovim podacima, u Hrvatskoj je prvom dozom cijepljeno 27 posto stanovništva, a s obje doze njih osam posto. Dnevnih slučajeva je 171 na milijun.

Djelomičan lockdown, koji je zimus bio na snazi, okončan je u ožujku, kada su otvorene terase kafića. Na snazi su stroge, ali praktične mjere, pa iako zasad nema govora o dopuštanju partijanja i festivala, turiste ništa neće spriječiti u tome da uživaju u svom odmoru, piše Guardian.

Na splitskim Bačvicama započela sezona kupanja Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Maske su obavezne u unutarnjim prostorima, kao i vani gdje može biti gužve (tržnice i autobusne stanice) te u vozilima gradskih prijevoznika. Otvoreni su dućani, muzeji, galerije i vanjske terase ugostiteljskih objekata - doduše bez alkohola nakon 22 sata. Gosti hotela mogu jesti u hotelskim restoranima. Maske nisu potrebne na terasama kafićima niti na plažama iako se očekuje distanca. Planira se uvjetno otvaranje klubova i koncertnih dvorana za cijepljene goste, no o modalitetu se još raspravlja. Moguća su dodatna popuštanja mjera prije ljeta.

Cijepljenje je, navode, sporo krenulo, no uz sadašnjih više od 36.000 doza dnevno cijepljenost će se dramatično povećati u iduća dva mjeseca.

Turizam čini 11,5 posto hrvatske ekonomije, no međunarodni dolasci ljetos su pali na 55 posto, a ova godina bit će presudna za male poduzetnike. Dok se postupno opet uspostavljaju letovi iz britanskih zračnih luka do jadranske obale, mnogi Hrvati nadaju se da će ih ovo ljeto spasiti cijepljeni Britanci.

Hrvatska će slijediti najavljene mjere EU-a za ulazak potpuno cijepljenih turista u zemlju, ali već provodi vlastita, ponešto fleksibilnija pravila. Putnici koji stižu u Hrvatsku moraju pokazati potvrdu o cijepljenju drugom dozom prije više od dva tjedna ili negativan PCR ili brzi test ne stariji od 24 sata. U Hrvatsku se može ući i bez ikakve potvrde, iako u tom slučaju moraju u samoizolaciju na 10 dana ili će platiti testiranje i ostati u samoizolaciji dok ne stigne rezultat. Važno je napomenuti i da posjetitelji izvan EU-a moraju dokazati da su unaprijed platili smještaj.