POTPIS ISLAMSKE DRŽAVE

Teroristi u Manchesteru koristili isti eksploziv kao u Parizu, Bruxellesu...

25.05.2017 u 17:58

Bionic
Reading

Predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i teksaški kongresmen iz redova republikanske stranke Mike McCaul ustvrdio je u četvrtak kako je u terorističkom napadu tijekom koncerta Ariane Grande u Manchesteru korišten eksploziv triaceton-triperoksid, kakvim su izvedeni i prethodni teroristički napadi u Parizu i Bruxellesu te kako terorist libijskog porijekla Salman Abedi nije djelovao sam

Kongresmen McCaul kazao je, a prenosi britanski The Guardian, kako taj ti bombe ukazuje na visoku razinu sofisticiranosti, dodajući kako kemijski sastav paklene naprave upućuje da je osoba koja je izradila bombu dobro istrenirana izvan Velike Britanije te kako poznaje terorističke metode.

McCaul je naglasio kako su bombama identičnog kemijskog sastava počinjeni teroristički napadi u Parizu u studenom 2015. godine te četiri mjeseca kasnije u Bruxellesu.

'Radi se o klasičnoj bombi s potpisom tzv. Islamske države', izjavio je kongresmen, dodajući kako se takva bomba može izraditi u kućnoj radinosti.

No, ovaj bivši stručnjak za borbu protiv terorizma naglašava kako je takva bomba poprilično nepouzdana, podsjećajući kako je njome pokušan teroristički napad u Londonu u srpnju 2005. godine, ali je  njezino aktiviranje zakazalo.    

'Izrada bombi nije svemirska tehnologija. Upute o izradi takve bombe možete pronaći na raznim islamističkim forumima na internetu', kazao je McCaul.

  • +2
Manchester nakon terorističkog napada Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Stručnjak je, također, naglasio kako je bomba aktivirana na koncertu Ariane Grande u Manchesteru dijelom izrađena vojnim eksplozivom libijskog porijekla, odakle je porijeklom i počinitelj napada Salman Abedi.

Britanski stručnjak za sigurnost Will Geddes, pak, ističe kako je detonator bombe  vrlo sofisticirane izrade, sumnjajući pritom da je paklenu napravu Abedi izradio bez pomoći dobro obučenog stručnjaka za eksplozive.

Geddes, naime, smatra kako je bombu izradio netko od dobro upućenih terorista i potom je napravu putem kurira dostavio Abediju koji je imao zadaću aktivirati je u pogodno vrijeme i na pogodnom mjestu.

Inače, ovakve vrste bombi koristili su i palestinski teroristi tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća tijekom svojih akcija na Zapadnoj obali, a detonirana je i u napadu na izraelsko veleposlanstvo u Londonu 1994. godine.