POP UP

Termin smrti petkom

27.11.2010 u 14:45

Bionic
Reading

Prošlog je vikenda FOX preselio seriju 'Fringe' s četvrtka na petak, što znači da joj je ovo vjerojatno posljednja sezona jer za televizijske serije, svaki je petak onaj trinaesti

'Friday night death slot' iliti termin smrti petkom popularni je naziv u televizijskim krugovima za, prilično je očito, najlošije moguće mjesto u tjednom rasporedu. Prošlog je vikenda 'Fringe' dobio premještaj na petak, što je opravdano zabrinulo obožavatelje jedne od trenutno najboljih SF serija, koju odnedavno možete pratiti i na HRT-u. Doduše, u gotovo jednako nepopularnom kasnovečernjem terminu kao i američki 'smrtonosni petak', no to je već sasvim druga priča…
Što, dakle, to znači za fanove 'Fringea' i zašto je taj famozni petak toliko smrtonosan?

Premještanje serije u termin petkom svojevrsna je kazna za lošu gledanost - ciljna skupina su gledatelji između 18 i 49 godina starosti, najzanimljiviji oglašivačima - koja je jedino mjerilo uspjeha neke serije. Jer televizija je u potpunosti podređena oglašivačima. Sve programske odluke vođene su samo jednom mišlju, a to je - privući čim više gledatelja u ključnoj demografiji i što skuplje prodati oglasni prostor.

Tko uopće gleda televiziju petkom?

Petak kao 'termin smrti' nastao je iz pretpostavke da ljudi petkom ne vise uz televiziju, već zadovoljavaju svoje društvene potrebe, daleko od udobnog kauča i televizijskog ekrana. Osim možda umirovljenika, no ako niste proizvođač pelena za odrasle, oni vam i nisu najzanimljivija demografska jedinica. Usput, evo što Craig Ferguson misli o oglašivačima i mladim ljudima na koje ciljaju.

Problematika je još dublja – statistika kaže da prosječni potrošač kupovinu obavlja petkom poslijepodne, što će reći da mu već u četvrtak, kad sastavlja šoping listu, treba napuniti glavu proizvodima. Osim toga, većina filmskih blockbustera svoju premijeru ima petkom, što dodatno odvlači potencijalnu publiku. Kao posljedica svega toga, nacionalne mreže petkom emitiraju najmanje atraktivni program te daleko manje ulažu u njegovu promociju.

Kakve šanse ima 'Fringe'? Male do gotovo nikakve. Jedno od razmišljanja televizijskih direktora jest da petkom samo geekovi i SF fanovi ostaju doma. No čitava niska propalih SF-ova, od kojih su neki kasnije stekli kultni status, govori suprotno. Fox, matična mreža na kojoj se emitira 'Fringe', pogotovo je na zlom glasu zbog uništavanja nekih vrlo dobrih serija premještajem u termin petkom.

WTF – What the Fox

Jedan od najboljih SF-ova svih vremena, 'Firefly' Jossa Whedona, najpoznatiji je takav primjer. On je zapravo od prve epizode krenuo petkom, no termin je bio samo jedan u nizu razloga njegove propasti. Whedon očito nije čuo za poslovicu 'Prevari me jednom - sram te bilo; prevari me drugi put - sram mene bilo' jer je šest godina kasnije ponovno prodao seriju Foxu.

A Fox ju je ponovno ubacio u petak. Radilo se o 'Dollhouseu', koji je čak nekim čudom dogurao do druge sezone. Ilustracije radi, u proteklih 10 godina Fox je petkom lansirao 24 serije, od kojih je drugu sezonu dobila jedna jedina – 'Dollhouse'. Ako je Whedon mazohist jer posluje s Foxom, što tek reći za Tima Mienara, koji je s Foxom dosad surađivao šest puta. Rezultati?

'Firefly', 11 emitiranih epizoda; 'Wonderfalls', četiri epizode; 'The Inside', sedam epizoda; 'Drive', četiri epizode; 'Dollhouse', dvije sezone. Trenutno za FX, Foxovu sestrinsku kabelsku mrežu, radi 'buddy cop' dramediju 'Terriers'.

Da, ponovno se radi o odličnoj seriji; da, ponovo će gotovo sigurno biti otkazana zbog loše gledanosti.

Dalje, 'Sarah Connor: Kronike' Fox je otkazao nakon dvije sezone – nakon što je skynetovski zlobnim potezom seriju usred druge sezone (baš kao i 'Fringe') premjestio s ponedjeljka na petak. I prilično popularni 'Zakon braće' je usred četvrte i, naravno, posljednje sezone Fox  premjestio s ponedjeljka na petak. Doduše, serija je pred kraj postala komično loša, pa se ovaj potez može smatrati svojevrsnom eutanazijom serije koja je bila izuzetno popularna u svojoj prvoj sezoni. Ima još čitav niz primjera SF-ova koji su propali na Foxu. 'Sliders', 'The Lone Gunemen',' Dark Angel', 'Past Life'…

Tražite utjehu? 'Dosjei X' davne 1993. uspjeli su preživjeti čak prve tri sezone u terminu petkom, prije preseljenja na nedjelju. Tome su možda kumovale paranormalne sile jer svaka druga serija koja je bila sparena sa 'Dosjeima' brzo je propala.