IDS STAO IZ ISTARSKI BREND

Teran ušao u predizbornu kampanju

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Potpredsjednik IDS-a i kandidat za istarskog župana Valter Flego stao je također u obranu istarskog terana i interesa domaćih vinara koji temeljem zabrane prodaje zbog slovenske zaštite od 1. srpnja neće moći izaći s teranom na tržišta EU, uključujući i hrvatsko. 'Vino pripada teritoriju, a ne državama', stav je kandidata za župana iz redova IDS-a, koji ističe da će se založiti za transgraničnu zaštitu geografskog podrijetla terana

'Ne slažem se s nedavnom izjavom Rogera Waitea, glasnogovornika Europske komisije za poljoprivredu, da Hrvatska ne može na europskom tržištu prodavati teran. Očito je došlo do propusta pregovarača iz bivše i aktualne vlasti, koji su Sloveniji dopustili da povuče tako apsurdan i pravno neutemeljen potez.

Teran je autohtona sorta Istre uz malvaziju, borgonju, porečki muškat, hrvaticu i momjanski muškat. Ove sorte se stoljećima uzgajaju na području Istre i čine tradiciju, način života i kulturu vina Istre', ističe Flego. Dodaje kako je teran kao stara istarska sorta dio tradicije i identiteta istarske prepoznatljivosti te predstavlja važan turistički proizvod.

'Mi u Istri radimo više od dvadeset godina na promociji tog brenda, uspjeli smo da se za teran čuje diljem Europe i od borbe za teran nećemo odustati jer, kako bi naši vinari rekli, teran je Istrijan. Teran naprosto neće nestati, pa makar bilo to i u inat Europskoj uniji. Inzistirat ću da se upotrijebe sva stručna i pravna sredstva koja istarskim vinarima i Hrvatskoj stoje na raspolaganju kako bi se sačuvao tradicijski sortiment Istre, a sve u duhu strateškog opredjeljenja Europske unije koje ide u pravcu zaštite i očuvanja bioraznolikosti', istaknuo je danas Flego, obećavši da će Istarska županija pružiti vinarima organizacijsku, pravnu, stručnu i financijsku potporu kako bi se zaštitila tradicija istarske, odnosno hrvatske sorte i korištenje njenog imena.

'Nije nam cilj sukob sa slovenskim vinarima i sa slovenskim nadležnim institucijama, nego postići kompromis, kao što se uvijek u povijesti postizao, jer su ta područja vezana i oslonjena povijesno jedno na drugo. Vino pripada teritoriju, a ne državama', smatra Flego.

'Zalagat ću se za stvaranje jednog transgraničnog zaštićenog geografskog porijekla između Italije, Hrvatske i Slovenije. Predlažem da se ovogodišnja Vinistra iskoristi za susret vinara iz slovenske Istre i iz slovenskog Krasa s istarskim vinarima te da se tu započne suradnja s ciljem zaštite zajedničkih interesa tradicijskog vinarenja ovog jedinstvenog područja.

Založit ću se i kod Vlade Republike Hrvatske da stane u obranu ovih ciljeva. Ministarstvo poljoprivrede RH i Vlada RH trebaju poduzeti adekvatne radnje prema Europskoj komisiji i nadležnim europskim institucijama u cilju zaštite interesa naših vinara, na čemu će Istarska županija apsolutno inzistirati', poručuje Flego.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!