POSUSTAJANJE OPORAVKA

Tempo zapošljavanja u SAD-u blago posustao u listopadu

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 06.11.2020 17:29
  • Objavljeno 06.11.2020 u 17:29
tportal

Izvor: EPA / Autor: ERIK S. LESSER

Poslodavci u SAD-u otvorili su u listopadu nešto manje radnih mjesta nego u prethodnom mjesecu, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada, naznačivši moguće posustajanje oporavka pred novim valom pandemije koronavirusa

Broj zaposlenih u listopadu je neto uvećan za 638 tisuća, objavilo je ministrstvo, revidiravši ujedno podatak za rujan koji sada pokazuje neto otvorene 672 tisuće novih radnih mjesta.

Revidirane brojke za kolovoz i rujan pokazuju da je u tom razdoblju otvoreno ukupno 15 tisuća više radnih mjesta nego što je prvotno objavljeno, napominje se u njihovu izvješću.

Stopa nezaposlenosti u listopadu je smanjena na 6,9 posto, sa 7,9 posto u mjesecu ranije.

Poboljšanje stanja na tržištu rada odražava kontinuirano obnavljanje gospodarske aktivnosti, zaustavljene zbog pandemije koronavirusa i mjera kojima se nastojalo suzbiti njezino širenje, priopćeno je iz ministarstva.

Dodaju da je u listopadu značajno porastao broj zaposlenih u sektorima ugostiteljstva i organizacije slobodnog vremena, profesionalnih i poslovnih usluga, te u maloprodajnom i sektoru graditeljstva, dok je broj zaposlenih u državnom sektoru smanjen.

Zbog pandemije najveće je svjetsko gospodarstvo izgubilo ukupno oko 22 milijuna radnih mjesta, od čega je tek nešto više od polovine dosad nadoknađeno, podsjeća dpa.

Priije pandemije SAD je imao najnižu stopu nezaposlenosi u proteklih 50-ak godina.

Analitičari procjenjuju da će proces vraćanja radnika na posao značajno usporiti u ostatku godine, budući da snažno raste broj novozaraženih a novi se krug državnih poticaja ni izdaleka još ne nazire.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!