NOVA ISTRAGA

Uskok raskopao 'kriptu s blagom': Slijedi li novo uhićenje Josipe Rimac?

06.11.2023 u 11:45

Bionic
Reading

U akciji koja se predstavlja kao 'novi krak afere Rimac' u ponedjeljak ujutro uhićeni su donedavna rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican i poduzetnik Ante Stanišić, po neslužbenim informacijama zbog sumnje u namještanje natječaja povezanog sa zadarskim Sveučilištem

Slučaj je, kako sada stvari stoje, baziran na podacima iz mobitela bivše državne tajnice Josipe Rimac (danas Josipe Pleslić), iz kojega su proizašle brojne afere i tužitelji ga kolokvijalno nazivaju 'kripta s blagom'. Spominjalo se da on sadrži čak 'tri i pol milijuna stranica inkriminirajućeg sadržaja'.

'Istražitelji navodno sumnjaju da je bivša državna tajnica urgirala kod bivše rektorice vezano za jedan posao na Sveučilištu u Zadru, za koji je bila zainteresirana tvrtka zagrebačkog poduzetnika', objavio je u ponedjeljak Jutarnji list, uvijek vrlo dobro obaviješten u početnim fazama antikorupcijskih akcija ovog tipa. Iz toga proizlazi da su istražitelji doista krenuli u akciju potaknuti saznanjima iz famoznog mobitela bivše državne tajnice, i to pune tri godine nakon što su došli u njegov posjed - ali i da bi logikom stvari i sama Pleslić mogla biti osumnjičena.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Naime, dok je bila državna tajnica, ona je stanovala u stanu u zgradi čiji je vlasnik upravo tvrtka Graditelj svratišta uhićenog Ante Stanišića, a iz višekratno objavljenih transkripata njenih razgovora proizlazi sumnja da je asistirala u drugim građevinskim pothvatima svojih prijatelja i članova obitelji koristeći utjecaj i tražeći protuusluge za lobiranje koje je obavljala kao državna dužnosnica. Pleslić svejedno nije uhićena, barem zasad.

Josipa Rimac Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Tportalov sugovornik iz pravosudnih krugova kaže da će u ovom slučaju sada trebati pozorno pratiti daljnji razvoj događaja jer, ako se pokažu točnima informacije da je ona posredovala između uhićene rektorice Vican i poduzetnika Stanišića, teško da će ostati neokrznuta novom istragom. A to bi značilo i novo uhićenje i privođenje na razgovor.

S druge strane, nije izvjesno da bi joj nakon toga sud odredio istražni zatvor jer je u njemu ionako već provela značajno vrijeme, a i druge osnove za to poprilično su labave: mobitel joj je ionako oduzet pa nije u prilici uništiti dokaze, a politički je marginalizirana i ne obavlja istaknute dužnosti, pa formalno nije u prilici utjecati na svjedoke. Osim toga, istražitelji ionako raspolažu svim ključnim dokazima pune tri godine.

  • +11
Josipa Čulina ex Rimac Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Iz ove perspektive značajnom se doima informacija koju je u travnju prošle godine donio tjednik Nacional, objavivši da se glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić u dva navrata susreo s optuženom Rimac, kao i poruku koju je ona navodno poslala.

'Rušit ću ih jednog po jednog', po istim navodima poručila je Rimac neformalnim kanalima vrhu HDZ-a, nezadovoljna svojom pravosudnom situacijom, odnosno uvjetima nagodbe koje joj je ponudio USKOK, a koje je ona već dvaput odbila. Nacional je tu informaciju dobio iz izvora bliskih vrhu HDZ-a, a koji tvrde da Rimac nema namjeru sama 'platiti', to jest sjediti u zatvoru zbog optužbi za namještanje natječaja i zapošljavanja preko veze, te da u svom mobitelu ima kompromitirajućih materijala i poruka da sruši 'najmanje pet ministara i mnoge druge visoke dužnosnike'.

  • +6
Dijana Vican Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL