GRADITELJ SVRATIŠTA

Volio ga je Bandić, a pao je zbog Josipe Rimac: Kako posluje firma uhićenog Ante Stanišića?

06.11.2023 u 14:41

Bionic
Reading

Današnja USKOK-ova uhićenja u Zagrebu i Zadru povezana su s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac, sada Pleslić, a prema neslužbenim informacijama, uhićena je i bivša rektorica zadarskog Sveučilišta Dijana Vican, kao i direktor tvrtke Graditelj svratišta Ante Stanišić

Jutarnji list piše o tome kako istražitelji sumnjaju da je bivša državna tajnica urgirala kod bivše rektorice vezano za posao na Sveučilištu u Zadru, za koji je bila zainteresirana tvrtka zagrebačkog poduzetnika.

Graditelj svratišta poznata je građevinska tvrtka s brojnim renomiranim klijentima. Osim što je radila za brojne jedinice lokalne samouprave, bila je angažirana na obnovi crkvi te je gradila za tvrtke poput Ine, HRT-a i HEP-a, a puno ju je angažirao i Grad Zagreb dok je njime upravljao Milan Bandić. Sagradila je i crkvu u Kninu.

Tvrtka koju vodi Ante Stanišić pod upravom i održavanjem ima i niz poslovnih i stambenih zgrada, a bave se i prodajom i najmom stanova napravljenih u vlastitoj režiji.

U jednom od tih stanova, dok je bila državna tajnica, stanovala je i Josipa Pleslić, a iz višekratno objavljenih transkripata njenih razgovora proizlazi sumnja da je asistirala u drugim građevinskim pothvatima svojih prijatelja i članova obitelji koristeći utjecaj i tražeći protuusluge za lobiranje koje je obavljala kao državna dužnosnica.

Poslovni rezultati tvrtke otkrivaju da radi vrlo dobro. Poslovni prihodi lani su im iznosili 19 milijuna eura te stabilno rastu proteklih pet godina. Dobit s druge strane blago pada iz godine u godinu, ali je na stabilnim razinama od oko milijuna eura godišnje.

  • +6
Josipa Čulina (Rimac) dolazi na Županijski sud Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Tvrtka je, prema podacima Poslovne Hrvatske, lani zapošljavala 192 radnika ili 15 ljudi manje nego godinu ranije. Pogled u bilancu otkriva da su gotovo bez ikakvih dugoročnih dugovanja, a kratkoročne obveze iznose im 3,6 milijuna eura, od čega na obveze prema dobavljačima otpada 2,1 milijun eura.

S druge strane, potraživanja od kupaca iznose 4,4 milijuna eura, a 1,6 milijuna eura stoji u kategoriji 'Dani zajmovi i depoziti'.