ODAZIV GRAĐANA PODBACIO

Tek 7,62 posto Vukovaraca izašlo na izbore u jutarnjim satima

06.02.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Građansku dužnost na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Vukovara do 10 sati ispunio je 2.491 građanin s pravom glasa, odnosno 7,62 posto od ukupnog broja registriranih birača, potvrđeno je u Gradskom izbornom povjerenstvu

Relativno slab odaziv birača uobičajen je za Vukovar na svim izborima, lokalnim i parlamentarnim, što mnogi opravdano smatraju posljedicom nesređenih biračkih popisa. Pravo glasa, naime, ima 32.711 Vukovaraca, a na popisu stanovništva iz 2001. u Vukovaru je 31.670 stanovnika. Procjenjuje se i kako žitelja Vukovara ima znatno manje, baš kao i građana s pravom glasa, pa je i to podatak koji utječe na krivu sliku o slabom izlasku Vukovaraca na birališta.

Vukovarci glasuju na ukupno 16 biračkih mjesta, raspoređenih od Mitnice do Trpinjske ceste, te u prigradskim naseljima Sotin i Lipovača. Kandidacijske liste predstavilo je 16 stranaka, koalicija ili nezavisnih kandidata. Građani će izabrati 25 vijećnika.

Na izborima pretprošle godine HDZ i njegovi koalicijski partneri osvojili su 42,77 posto glasova Vukovaraca, njih 31,86 posto dalo je glas SDP-u, a za SDSS glasovalo je 9,49 posto birača. Zbog poštivanja tzv. srpske kvote, Gradsko vijeće Vukovara prošireno je na 29 vijećnika, pa su po 13 vijećnika imali koalicija HDZ – HSP dr. Ante Starčević, odnosno SDP, a tri su vijećnika bila iz redova SDSS-a. Vlada je vukovarsko Gradsko vijeće raspustila početkom prosinca i imenovala povjerenicu do održavanja novih izbora.