MUKE VUKOVARSKIH UČENIKA

Tehnička škola ne udovoljava ni uvjetima iz 19. stoljeća

03.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Vremenske prilike, odnosno neprilike, i 'debeli minus' i dalje sprečavaju učenike Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara da se vrate u školske klupe. Ipak, obustava nastave u derutnoj zgradi u Borovu naselju upozorila je na ozbiljniji problem – uvjete školovanja ne samo mladih Vukovaraca, nego i učenika u školama sa sličnim uvjetima diljem Hrvatske

Iako se prinudni raspust za 467 učenika vukovarske Tehničke škole zbog problema s grijanjem nekome čini kao jedino moguće rješenje u vrijeme hladnoće, problem te obrazovne ustanove mnogo je dublji.

Već drugu školsku godinu, naime, učenici i nastavnici dolaze u derutnu i neprimjerenu zgradu Radničkog doma, koju su donedavno koristile razne institucije, političke stranke, sindikati i udruge. I sama odavno zrela za obnovu, ta je zgrada poslužila kao privremeno rješenje dok traje obnova škole, no posao se zakomplicirao i radovi zastali, jer je navodno dosadašnji izvođač završio u stečaju, a Vlada natječajem traži novog izvođača radova.

No sve to ne može biti utjeha učenicima koje je na web stranicama škole dočekala obavijest ravnatelja Đorđa Lukića da su 'niske temperature i nemogućnost zagrijavanja učionica u privremenim prostorijama Radničkog doma prouzrokovale obustavu nastave', a pohađanje škole 'odgođeno do daljnjeg'.

Zabrinuti su roditelji djece, jer su učenici na nastavi sjedili u jaknama i koristili jastučiće da zagriju hladne stolce, ogorčeni su i nastavnici, jer već godinama, poput profesorice hrvatskog jezika Lilijane Radobuljac, upozoravaju na obnovu stare škole, ali i nemogućnost rada u privremenim prostorima.

'Prošle godine bilo nam je hladno, no nitko se nije previše bunio. Učili smo, stvarali, radili… Učenici ove škole godinama su prvaci županijskih natjecanja u sportu (bez sportske dvorane) ili na LiDraNu, uspješno završavaju srednjoškolsko obrazovanje, upisuju fakultete. Postavljene su nam, te prve godine u Radničkom domu, grijalice na zidove. Dobili smo i linoleum na pod, da nismo na golom betonu. Hodnici se nikada nisu grijali, a grijalice su stenjale pod naletima minusa', napisala je u svom pismu, naslovljenom s 'Krivi ste svi' i objavljenom na Facebooku, prof. Radobuljac.

Podsjetila je i kako je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić još početkom listopada napisala kako su 'prekršena sva prava djece' te je preporučila županiji što žurniju obnovu školske zgrade, ako je moguće i prije dogovorenog roka. Pravobraniteljica Jelavić posebno je naglasila kako 'privremeni prostor narušava sigurnost i zdravlje djece'. Ništa se nije dogodilo.

Došla je zima i hladnoća, a temperature su potjerale djecu iz tzv. učionica. Djeca su razočarana, posebice maturanti, jer im predstoji državna matura za koju se moraju spremiti jednako kao i oni u školama koje s pravom nazivaju 'školama 21. stoljeća'.

Ministar: Radimo na preseljenju učenika

O problemu organiziranja nastave u vukovarskoj Tehničkoj školi u intervjuu za tportal očitovao se i ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović.

Jeste li uspjeli pronaći rješenje grijanja za 500-tinjak učenika u Vukovaru i omogućavanje početka nastave?
Prema važećim zakonima, a u skladu s nastojanjima za decentralizacijom sustava odgoja i obrazovanja, osiguravanje troškova investicijskog održavanja škola kao i tehničkih uvjeta za urednu organizaciju nastave u školama je dužnost njihovih osnivača, u ovom slučaju Vukovarsko-srijemska županija. Osnivač je pozvan iznaći rješenje za nastavak rada ove škole. Ipak, kao nadležno ministarstvo nastojimo pomoći u rješavanju problema.

Razmišlja li se o eventualnom preseljenju učenika u neki primjereniji objekt, jer je i sama zgrada Radničkog doma u vrlo teškom stanju?
Vjerujemo da je moguće pronaći privremeni prostor u nekoj od osnovnih ili srednjih škola na području Vukovara u kojem bi se privremeno mogla organizirati nastava. Radi se o prostoru Šeste osnovne škole u Borovu naselju gdje bi se osnovnoškolci mogli organizirati u jednu, a srednjoškolci u drugu smjenu. Stajalište je MZOS-a da se u slučaju duljeg nastavka hladnoća radi u ovom pravcu.

Može li se očekivati nastavak obnove Tehničke škole Vukovar i skoro useljenje u prostor u kojem normalno mogu pohađati nastavu?
Trajno kvalitetno rješenje za ovu školsku godinu nije realno. Naime, obnovu škole provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova koje u ovom trenutku ima spremnu natječajnu dokumentaciju za pokretanje novog postupka javne nabave za nastavak radova (nakon raskida ugovora s prethodnim izvoditeljem radova). Potrebno vrijeme za radove iznosi 160 dana, tako da i nakon ugovaranja radova nije moguće očekivati brzo rješenje. U optimalnom slučaju, nastavu u novim prostorima moguće je očekivati tek početkom iduće školske godine. Privremeno rješenjem s prostorom u nekoj od drugih škola smatramo zadovoljavajućim.

'Koliko god sam sretan kad vidim škole 21. stoljeća, moram priznati da u Hrvatskoj postoje i škole koje nisu škole 20., nego 19. stoljeća. Tehnička škola u Borovu naselju je primjer takve škole, uz napomenu da to i nije školski prostor, nego Radnički dom. Kad sam ulazio u tu školu imao sam dojam ulaska u prostor koji nalikuje na socijalističku kaznionicu i nema nikakve veze s odgojno-obrazovnom ustanovom', prisjetio se Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod svog posjeta vukovarskoj školi početkom školske godine.

Svjestan je, kako kaže, da 'tko god bio ministar nije i čudotvorac, pa ne može priču riješiti preko noći', no i problem vidi puno šire navodeći kako su 'u Hrvatskoj, i Ustavom i zakonima, pa i pedagoškim standardima, djeci zajamčeni određeni uvjeti pod kojima se školuju'.

'Ova škola definitivno nema te uvjete, a odgovornost je na svima onima koji su obnašali i državnu i prosvjetnu vlast posljednjih 20 godina što se tu ništa nije učinilo. To je sramota i HDZ-ove i SDP-ove vlasti, ali i sramota svih nas građana Hrvatske, jer nismo učinili ono što je potrebno da se toj djeci omogući normalno školovanje', kaže Stipić.

Navodi i kako ima sličnih primjera i drugdje u Hrvatskoj, no Tehnička škola Nikola Tesla posebno je dramatičan i naglašen primjer. Nagovještava i kako će 'hladnoća popustiti, no time ne treba prestati i briga o toj školi, ali i interes javnosti za tu i takove škole'.

'Ponavljam, to je škola 19. stoljeća. Koliko god Hrvatska kao zemlja bila u gospodarskoj krizi i u problemima, niti je toliko siromašna, niti je u tolikoj krizi da Tehnička škola u Vukovaru treba izgledati tako, niti ima opravdanja za uvjete u kojima se školuju vukovarski učenici', upozorava Stipić.

I da postoji žurno rješenje, problem je u kompliciranim imovinsko-vlasničkim odnosima, jer Radnički dom nema izravnog vlasnika koji bi želio ulagati u sustav grijanja. Vlasnik je, kako se može doznati, država, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju.

Inače, ravnateljstvo škole se više puta obraćalo na brojne adrese odgovornih institucija i upućivalo apele za rješenje problema, no odgovor nije dobio. Nudila se i mogućnost preseljenja u jednu od osnovnih škola. I od toga se odustalo.

Radovi na obnovi matičnog objekta Tehničke škole stoje, iako su trebali biti gotovi još prošle jeseni. Ministarstvo regionalnog razvoja, koje se pojavljuje kao investitor radova, u listopadu je raskinulo ugovor s izvođačem radova, jer su shvatili da ne rade kvalitetno, niti će stići obaviti posao u roku

Učenike i njihove roditelje, nastavnike i zaposlenike škole sve to ne zanima. Uvjete rada u vukovarskoj školi očito će i dalje diktirati vremenska prognoza i 'živa u termometru'. No i nakon proljepšanja vremena za 467 učenika i 80-ak zaposlenika neće ništa biti ljepše, jer ih opet čekaju hladne učionice i ledeni stolci, jakne i kape.