OBAMA I CAMERON

'Teheranu curi vrijeme za mirno rješenje'

15.03.2012 u 17:31

Bionic
Reading

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, američki predsjednik Barack Obama i njegov gost, britanski premijer David Cameron, potvrdili su da je misija u Afganistanu u 'završnoj fazi', da nema jasnih vojnih opcija za sirijsku krizu, a režimu u Iranu poručili da se drastično smanjuje vrijeme za mirno rješenje krize

Manje više, to su bile teze i zajedničkog članka koji su u utorak, kada je Cameron stizao u glavni grad SAD-a u trodnevni posjet, oba lidera potpisala u The Washington Postu pozivajući se na sedam desetljeća vjernoga vojnog i sigurnosnog savezništva što je, kako su kazali, i jedan od važnih razloga susreta uoči summita NATO-a u Chicagu (20. - 21. svibnja).

Obama i Cameron su još jednom savjetovali iranskim vlastima da iskoriste priliku koju nude velike sile kako bi nastupili ozbiljni pregovori o iranskom nuklearnom programu, diplomatskim putem, za što, kako su rekli, vrijeme drastično ističe.
Lideri su se složili da nemili događaj od nedjelje u Kandaharu ne može i ne smije zasjeniti 'veliku' zadaću saveznika u desetogodišnjoj misiji u Afganistanu te da se nastavljaju poslovi i predstojećoj 'završnoj' fazi misije ISAF-a.

Osim o Iranu i Afganistanu, Obama i Cameron su razmotrili solucije za krizu u Siriji iako su konstatirali da 'to nije slučaj kao u Libiji' pa su priznali da 'nedostaju vojne opcije'. Obećali su, ipak, nastavak diplomatskog i ekonomskog pritiska na Damask kako bi se obustavila krvava represija.

'Želimo i zagovaramo demokratsku tranziciju i ne želimo prouzročiti građanski rat', rekao je Cameron.

Britanski će premijer večeras sudjelovati na gala večeri koju priređuje domaćin a Obama, prije nego što je bilo prije, relaksirano govori o savezništvu SAD-a i Velike Britanije što se želi istaknuti i proslaviti na svečanosti.

Bubnjevi rata na Bliskom istoku jačaju i dok odnos s Izraelom je napet zbog nesuglasnosti i nedostatka empatije između Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, odnosi s Davidom Cameronom su, kako ističu novinari akreditirani u Bijeloj kući, izuzetno srdačni i opušteni.

Obama pak zvuči kao pesimist, ne vjeruje da će Iran prihvatiti ponuđenu priliku, pa čini sve što je potrebno da može računati i na britanske snage dođe li do najgorega. I Cameron traži mirno rješenje, ali ponavlja poznatu mantru da su 'sve opcije na stolu'.

Lideri se zalažu za brzo povlačenje iz Afganistana (danas smo objavili i mišljenje afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia koji traži 'hitan odlazak NATO-vih snaga iz svih sela u zemlji'), ali ne žele izaći s pojedinostima o kojima će se baviti NATO-vi čelnici u svibnju u Chicago.