diplomatski skandal

Teheran Varšavi: Organizirate protuiranski summit, a spašavali smo vas za vrijeme Drugog svjetskog rata

13.01.2019 u 16:29

Bionic
Reading

Iranske vlasti pozvale su na razgovor poljskoga otpravnika poslova Wojciecha Unolta da bi mu prigovorile zbog odluke službene Varšave da ugosti summit o Iranu koji organizira Washington te su ga nazvale 'protuiranskim', kazao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghassemi

Unolt je pozvan na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova Irana u znak protesta zbog 'organizacije protuiranske konferencije o miru i sigurnosti' u Poljskoj, objasnio je Ghassemi.

Diplomatu je kazano da je konferencija 'neprijateljski čin Sjedinjenih Država prema Iranu te da iranske vlasti od Poljske očekuju da ne prihvati ponudu o organizaciji konferencije', kazao je Ghassemi.

U intervjuu emitiranom u petak na američkom Fox Newsu šef američke diplomacije Mike Pompeo najavio je da će se 13. i 14. veljače u Poljskoj održati sastanak ministara u kojemu će sudjelovati deseci zemalja.

Glavne teme konferencije trebale bi biti 'stabilnost, mir, sloboda i sigurnost na Bliskom istoku', kazao je Pompeo, dodavši da 'to uključuje još jedan važan element - a to je da Iran ne potpadne pod destabilizirajući utjecaj'.

Poljski predstavnik u Iranu je istaknuo da konferencija ne predstavlja protuiransko okupljanje. Iranski ministar je kazao da će Teheran biti 'prisiljen odgovoriti' ako se Poljska ne povuče.

Iran je i službeno reagirao preko ministara vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa.

'Poljska vlada se sramoti: Iran je spašavao Poljake za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a Poljaci sada djeluju protiv Irana', napisao je na Twitteru Zarif, misleći pritom na to da su Iranci za vrijeme II. svjetskog rata primili u izbjeglištvo oko 100.000 Poljaka.