VATIKANSKA BANKA

Tedeschi: Ovo je urota protiv Svete Stolice

23.09.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Detalji pravosudne istrage tužiteljstva u Rimu koja je u utorak dovela do zapljene 23 milijuna eura na jednom tekućem računu tzv. vatikanske banke, Instituta za religijska dijela (IOR), ne bacaju dobro svjetlo nad direktore 'Božje banke' ni na Državno tajništvo Svete Stolice koje bi trebalo nadzirati financijske poslove Vatikana

Prema optužnom prijedlogu protiv Tedeschija, predsjednika IOR-a, i generalnog direktora Paola Ciprianija, sporni račun IOR-a, otvoren 2007. u Banco di Credito Artigiano, blokiran je od travnja prema naredbi Banco de Italia jer je IOR odbio obavijestiti komu pripada taj novac.

Gotti Tedeschi se brani tvrdnjom da je riječ o proceduralnoj pogrešci. Kaže da priznaje pogrešku, da mu je žao, da je ponižen. Ali dodaje da netko želi udariti po Vatikanu i zato udara po njemu. 'Iskoristili su birokratsku pogrešku da bi napali mene, IOR i Vatikan', rekao je.

Prema Tedeschiju, navodne sumnjive transakcije su obični poslovi blagajne IOR-a i prebacivanja novca između računa IOR-a, a ne na račune trećih osoba.

Sudac ima drukčije mišljenje. Prema njemu, vođe IOR-a, 'unatoč tomu što im je to zatraženo', nisu dali informacije o imenima klijenata IOR-a ni o odnosu sa njima, što je protivno europskoj direktivi protiv pranja novca.