NIJE USPIO IZVRŠAVATI DUŽNOSTI

Tedeschi dao ostavku na čelu banke

24.05.2012 u 22:52

Bionic
Reading

Predsjednik Vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi bio je primoran dati ostavku jer "nije uspio izvršavati dužnosti od primarne važnosti", priopćio je Vatikan

"Upravno vijeće je jednoglasno izglasalo nepovjerenje....i vjeruje da je taj potez važan kako bi banka zadržala svoju vitalnost", stoji u priopćenju Svete Stolice.

Gotti Tedeschi, stručnjak za financijsku etiku, preuzeo je čelnu funkciju u banci, poznatu također pod nazivom Zavod za religiozna djela (IOR), 2009. godine, a Vatikan je želio IOR očistiti od skandala. No, bivši čelnik španjolske banke Santander i sam se 2010. našao pod istragom talijanskog sudstva u okviru istrage o pranju novca.

Tedeschi je odbio komentirati svoju smjenu, kratko odgovorivši novinarima da "radije ništa ne bi rekao, jer bi u suprotnom izgovorio strašne stvari". Uprava je priopćila da traži predsjednika koji bi pomogao da IOR uspostavi "učinkovite i sveobuhvatne odnose sa financijskom zajednicom na temelju obostranog poštovanja i prihvaćenih bankarskih standarda".