zaštita resursa

Talijanski parlament pojačava zaštitu strateški važnih privrednih sektora

09.05.2022 u 17:05

Bionic
Reading

Talijanski parlament proširio je posebne ovlasti vlade za zaštitu ključnih privrednih sektora od inozemnih kupaca i na proizvodnju struje u hidroelektranama i nove kompanije u strateški važnim granama industrije

Vlada premijera Marija Draghija služila se tim ovlastima uglavnom kako bi uvjetovala spajanje kompanija, blokiravši nekoliko pokušaja Kine da pojača prisutnost u talijanskom gospodarstvu.

Talijanski Senat odobrio je u noći s nedjelje na ponedjeljak izmjene vladine uredbe koja je u početnom obliku postrožila regulativu u sektorima telekomunikacija i proizvodnje vojne opreme.

Prema proširenoj uredbi koju su senatori usvojili jutros ujutro, ulagači izvan EU-a morat će sada ishoditi dozvolu vlade u Rimu i ako planiraju kupiti talijansku kompaniju s koncesijom za proizvodnju struje u hidroelektranama, pokazuje dokument koji je Reuters dobio na uvid.

Ulagači izvan EU-a morat će ubuduće vladu obavijestiti i ako planiraju osnovati kompaniju u strateškim važnim sektorima, zacrtavši udio od minimalno 10 posto.

"Proširenje 'zlatne dionice' na sektor proizvodnje struje u hidroelektranama odlučujući je korak prema zelenoj tranziciji i u procesu kreiranja vrijednosti ekonomske i energetske imovine", naglasio je predlagatelj izmjena Andrea Cioffi, senator iz redova Pokreta pet zvjezdica.

Vlada će uskoro oformiti poseban odjel koji će nazdirati preuzimanja strateški važnih kompanija, dodaje Reuters.